Humanitarno pomoč za begunce zbirajo tudi na Primorskem

V teh dneh se je marsikateri Primorec vprašal, na kakšen način lahko pomaga pomoči potrebnim beguncem, ki se prebijajo v Evropo.

V večnamenskem prostoru v središču Ankarana zbirajo 
humanitarno pomoč za begunce.
V večnamenskem prostoru v središču Ankarana zbirajo humanitarno pomoč za begunce. 

ANKARAN > Humanitarno društvo ADRA Slovenije je v sredo in četrtek po več krajih v Sloveniji organiziralo zbiranje materialne humanitarne pomoči za begunce, ki po morju iz Turčije prihajajo na grški otok Lezbos. Pobudnika sta prostovoljca, Jure Poglajen in David Zorko, odzvali pa so se tudi v Ankaranu in Postojni. V Ankaranu sta pobuda dala Aljaž Kužner in Martina Odar. Občina jima je odstopila zbirališče v večnamenskem prostoru v Regentovi ulici 2. Ta je odprt v ponedeljek, torek in petek med 8. in 12. uro, v sredo pa med 8. in 12. ter 14. in 17. uro. Informacije je moč dobiti pri koordinatorju humanitarne akcije Mateju Odarju (041/932-483).

S pomočjo Mladinskega centra Postojna, ki je ponudil svoje prostore, je akcija potekala tudi v Postojni. “Z odzivom smo bili zelo zadovoljni. Zbrali smo celo več, kot smo pričakovali, predvsem oblačila, plenice, higienski material, pa tudi dve škatli igrač,” nam je povedala Amajla Vejić, ki je koordinirala zbiranje pomoči v Postojni, kjer so v dveh dneh zbrali za en kombi in avtomobil pomoči. “Ker je zbrane pomoči več od dovoljene kilaže, bo del pomoči odšel v Beograd za pomoč beguncem, ki so prek Srbije na poti proti zahodni Evropi,” je še povedala Vejićeva, ki napoveduje tudi ponovitve zbiralnih akcij.

Slovenska karitas prispevke za begunce zbira na TRR SI56 0214 0001 5556 761, z namenom Pomoč beguncem in sklicem 00 628.

Z zbiranjem pomoči za migrante in begunce začenja tudi Slovenska karitas. “Pri nas se bo pomoč zbirala na običajnih mestih v dekanijskih karitas po vsej Primorski,” potrjuje Matej Kobal iz koprske škofijske karitas. Pomoč bo šla v Makedonijo. Denarne prispevke zbirajo na skupnem računu krovne Slovenske karitas. “Če bo pa kdo nakazal naši škofijski karitas, bomo ta denar posredovali naprej,” dodaja Kobal. Slovenska karitas je že pomagala beguncem v Srbiji in v Makedoniji.

Akciji zbiranja humanitarne pomoči se na ustaljeni način pridružuje tudi Rdeči križ. ALENKA PENJAK, MITJA MARUSSIG, VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano