Hujše kršitve v domovih za starejše v Olmu in na Ptuju

Ponavljajočim se očitkom, da v koprski enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu ni vse tako, kot bi moralo biti, je prisluhnilo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V več nadzorih je ugotovilo resne kršitve predpisov, zato je ministrica razrešila direktorico ptujskega doma Kristino Dokl. Iz Obalnega doma upokojencev z Markovca pa prihajajo pobude, da bi prevzel tudi upravljanje enote v Olmu.

 V domu v Olmu se stanovalci družijo v gospodinjskih skupnostih, kjer tudi sodelujejo pri pripravi hrane, zaradi česar  naj bi potrebovali manj zaposlenih.  A takšen način delovanja se očitno ni obnesel.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V domu v Olmu se stanovalci družijo v gospodinjskih skupnostih, kjer tudi sodelujejo pri pripravi hrane, zaradi česar naj bi potrebovali manj zaposlenih. A takšen način delovanja se očitno ni obnesel.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na podlagi številnih prijav o nepravilnostih v domu starejših v Olmu, ki so ga odprli lani januarja, je ministrstvo opravilo dve reviziji, inšpektorat pa kar 13 nadzorov. “V praktično vseh postopkih so bile ugotovljene resne kršitve predpisov,” pravijo na ministrstvu. Nezakonito ravnanje sta ugotovila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Nekatere zadeve je vodstvo doma sicer začelo urejati, a so se nato nepravilnosti ponovile ali so se pojavile nove, še pojasnjujejo.

Zaradi tega je ministrica Anja Kopač Mrak odločila, da od 2. decembra Kristina Dokl ne bo več direktorica ptujskega doma. Očita ji hude kršitve zakona o delovnih razmerjih in zakona o socialnem varstvu oziroma “hujše strokovne napake pri opravljanju dejavnosti zavoda, ki nedopustno vplivajo na kakovost storitev uporabnikov in omogočajo nenamensko rabo sredstev”, so zapisali na ministrstvu.

Iz Obalnega doma upokojencev Koper (ODU) so že marca na ministrstvo poslali pobudo, naj enoto ptujskega doma v Olmu priključijo Obalnemu domu. Pod njo se je podpisala predsednica sveta zavoda ODU Olga Franca. Odgovora ni prejela. “Sram naj jih bo, da tako dolgo niso ukrepali,” pravi zdaj, ko je ministrica razrešila direktorico ptujskega doma. Meni, da je prav zdaj zato primeren čas za pogovor o prenosu upravljanja. “Dom na Markovcu je dokazal, da zmore poslovati urejeno in se razvijati ter dvigati kakovost storitev,” ocenjuje. Direktorica ODU Neva Tomažič je nekoliko bolj previdna. Meni, da bi sicer res lahko upravljali tudi z domom v Olmu, a za kakršnekoli napovedi je prezgodaj. Je pa pripravljena na pogovore. A z azdaj do njih verjetno niti ne bo prišlo, saj so nam na ministrstvu odgovorili, da o združevanju obeh koprskih domov za starejše ne razmišljajo.

Zaposleni, ki so prihajali in odhajali (v prvih desetih mesecih delovanja je dom zapustilo 35 zaposlenih), so opozarjali, da jih je premalo, da iste osebe pripravljajo obroke in skrbijo za nego starejših, da za to nimajo primerne izobrazbe, ponoči sta za 140 stanovalcev skrbeli le ena sestra in ena negovalka, urniki so bili nesprejemljivi, večina je bila zaposlenih le za določen čas treh mesecev. Zaradi tega so bili nezadovoljni tako zaposleni kot stanovalci in njihovi svojci, ptujski dom pa naj bi koval milijonske dobičke, so poročali mediji.

Na ministrstvu ugotavljajo, da v pogodbah o zaposlitvah ni bil določen kraj opravljanja dela, kršene so bile določbe o razporeditvi delovnega časa, odmorov, počitkov in dopusta, pogodbe za določen čas so le podaljševali ... Poleg tega v domu niso imeli jasno ločene javne in tržne dejavnosti, imeli so različne cenike, ugotoviti ni bilo mogoče, ali so določene storitve sploh opravili ...

O nepravilnostih v domu v Olmu smo v PN že večkrat poročali, direktorica Kristina Dokl pa je vsakokrat zagotovila, da jih odpravljajo. Pripisovala jih je začetnim zapletom, krivdo za odhajanje zaposlenih pa je pripisovala kar njim, češ da so precenili svoje sposobnosti, ko so se prijavili za delo. Pojasnila z odgovori na ugotovitve ministrstva nam obljubila, a jih včeraj popoldne nismo prejeli.

HELENA RACE


Najbolj brano