Hrvate mikajo hoteli v Portorožu

Hrvaška družba Hoteli Cavtat se, kot vse kaže, močno zanima za hotelirsko dejavnost v Portorožu. Od Hotelov Bernardin je že februarja kupila hotelski kompleks Metropol resort, zdaj pa je pridobila še nekaj manj kot 16-odstotni delež Istrabenza, ki je bil doslej v lasti goriške finančne družbe KB1909, in s tem postala drugi največji lastnik koprskega holdinga.

Bo tudi portoroški Palace kmalu zamenjal lastnika? Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Bo tudi portoroški Palace kmalu zamenjal lastnika? Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > S prodajo 822.662 delnic, ki predstavljajo 15,88-odstotni delež vseh izdanih delnic z glasovalno pravico, naj bi goriška finančna družba KB1909 iztržila dobrega pol milijona evrov.

Hoteli Cavtat se očitno močno zanimajo za hotelirsko dejavnost v Portorožu, pri čemer izkoriščajo težave obeh tamkajšnjih največjih akterjev, Istrabenz turizma in Hotelov Bernardin. Tako so Hrvati februarja od slednjih dokončno prevzeli kompleks štirih hotelov Metropol resort, z zadnjo potezo pa dobivajo velik vpliv tudi v Istrabenzovem holdingu, v katerem pomembno dejavnost predstavlja turistična veja.

“To, da se tujci zanimajo za nakup naših hotelov, je po eni strani zelo veliko priznanje Portorožu, saj to pomeni, da je Portorož ena boljših blagovnih znamk v turizmu v Evropi,” pravi prvi mož portoroškega turizma, direktor Turističnega združenja Jadran Furlanič. “Po drugi strani pa ... Vseeno je, ali se za nakup zanimajo Hrvati ali Turki ali Kitajci ... Dejstvo je, da ni dobro, če je lastništvo v takih destinacijah, kot je Portorož, preveč skoncentrirano. To je nevarno! V Portorožu imamo dejansko sedaj samo dva velika hotelirja - Istrabenz Turizem in Hotele Bernardin. Veliko bolje bi bilo, če bi imeli več manjših hotelov z različnimi lastniki, ki bi sodelovali med seboj, kar je ne nenazadnje Portorož v svoji zgodovini že imel.”

Za Istrabenzove portoroške hotele se sicer po neuradnih informacijah zanima tudi Bank of America Merrill Lynch, ki je ta teden od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za neuradno okoli 100 milijonov evrov kupila paket terjatev do ACH, Elana, Adrie Airways in Polzele.

DUTB, ki ima v lasti pet odstotkov Istrabenza, nanjo pa je bilo prenesenih 22 milijonov evrov terjatev do Istrabenz turizma, išče kupca tako za lastniški delež kot za terjatve.

Največji posamični lastnik Istrabenza je sicer še vedno Sava s 16,32 odstotka delnic, Hotelom Cavtat pa sledita NFD Holding v stečaju (13,99 odstotka) in NLB (13,14 odstotka).

PETRA VIDRIH, STA


Najbolj brano