Hrvaški minister: Pogodba o Cimosu bo podpisana naslednji ponedeljek ali torek

Pogodba med Hrvaško in Slovenijo o koprskem podjetju Cimos bo podpisana naslednji ponedeljek ali torek, je danes napovedal hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić. Kot je dodal, je slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes potrdil, da so bili pogoji, ki jih je Hrvaška danes postavila, sprejemljivi.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Goran Marić je dejal, da sta bila s Počivalškom ves čas pogajanj v stiku ter da sta se pogovarjala tudi danes zvečer. “Ni prostora za špekulacije, končni dogovor je pred nami. Napetosti so bile zaradi tega, ker nismo mogli sprejeti odpuščanja delavcev, zdaj pa je tudi pri tem dosežen kompromis,” je povedal Marić v pogovoru za Dnevnik hrvaške nacionalne televizije HTV.

Kot je dodal, sta se s Počivalškom dogovorila, da se bosta znova slišala, ko bo slovenski minister znova v Sloveniji. “Zmenila sva se, da bo najverjetneje v ponedeljek ali v torek podpisana pogodba med predstavniki Hrvaške in Slovenije,” je napovedal.

Potrdil je, da bodo v pogodbi zagotovljena vsa delovna mesta v Cimosu za naslednji dve leti. Zavrnil je možnost, da bi sprejeli zahtevo vlagateljev italijanskega sklada Palladio Finanziaria oziroma njegove družbe TCH Cogeme, da hrvaško državno tožilstvo ne bo moglo preverjati poslovanja Cimosa.

“Investitor je verjetno špekuliral z odstopom, da bi popravil svojo pogajalsko pozicijo, a je potrpežljivost pripeljala do rešitve,” je povedal Marić, ki je ponovil, da bo v hrvaški državni proračun priteklo sedem milijonov evrov od terjatev.

Rešitev spora med Cimosom in hrvaško slabo banko DAB glede poplačila terjatve, ki izvira iz 90. let minulega stoletja, je bil sicer eden od glavnih odložnih pogojev za sklenitev transakcije, katere vrednost je predvsem prek poplačila Cimosovega dolga ocenjena na 110 milijonov evrov.

Slovenska in hrvaška stran sta konec januarja že dosegli dogovor o reševanju, ko sta se Počivalšek in Marić dogovorila, da bo Cimosov dolg odkupila slovenska Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), medtem ko naj bi DAB umaknila tožbo proti Cimosu.

A nekaj dni zatem naj bi Hrvaška v predlogu sporazuma postavila za Italijane dodatne pogoje glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem, ki pa očitno niso bili sprejemljivi.

Delo v spletni izdaji piše, da ima država v primeru odstopa italijanske strani pripravljen plan B. Ta menda ne predvideva prodaje družbe, ampak da bi SDH in DUTB ostala lastnika in sama izpeljala prestrukturiranje podjetja. To pa bo, poroča Delo neuradno, težka in zapletena naloga, saj država Cimosu ne sme več dati državne pomoči.

STA


Najbolj brano