Hoteli Bernardin: novi šef ta teden

Marko Jazbec, ki je zadnji dve leti vodil Hotele Bernardin, odhaja. Novo službo je dobil v Ljubljani, nadzorniki so ga imenovali za novega predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). V Hoteli Bernardin zdaj čakajo novega predsednika uprave; nadzorniki naj bi ga imenovali še ta teden.

Hoteli Bernardin so lani imeli skoraj 22 milijonov evrov izgube, 
predvsem na račun prevrednotenja večine hotelskih nepremičnin; letos naj bi poslovali bolje.  Foto: Sonja Ribolica
Hoteli Bernardin so lani imeli skoraj 22 milijonov evrov izgube, predvsem na račun prevrednotenja večine hotelskih nepremičnin; letos naj bi poslovali bolje.  Foto: Sonja Ribolica

PORTOROŽ > “S 1. novembrom predsedniku uprave družbe Hoteli Bernardin Marku Jazbecu sporazumno preneha delovno razmerje zaradi imenovanja na mesto predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga. V kratkem bo nadzorni svet družbe Hoteli Bernardin imenoval novo upravo,” so sporočili iz Hotelov Bernardin.

Odločitev bo padla najkasneje v petek

Po naših informacijah naj bi nadzorniki, ki jih vodi Tomo Šeme, novega predsednika uprave hotelov imenovali še ta teden. Hotele Bernardin medtem vodita prokurista, Kristjan Staničić in Desanka Katić.

Jazbečevega naslednika čaka kar veliko dela. Hoteli so pod Jazbečevim vodstvom z bankami upnicami dosegli dogovor o finančnem prestrukturiranju. Sestavni del dogovora je bila tudi prodaja hotelov Metropol, ki so za skoraj 25 milijonov evrov prešli v roke hrvaških lastnikov. A zadolženo hotelsko podjetje bo moralo prodati še drugi del svojih hotelov - bodisi kompleks Salinera v Strunjanu bodisi hotelski sklop v Simonovem zalivu; če bodo ponudbe dobre, pa bi lahko prodali kar oboje. Prodaja je nujna, banke namreč zahtevajo dodatno razdolžitev Hotelov Bernardin. Tega se je lotil že Jazbec, delo pa bo moral nadaljevati njegov naslednik.

Roka nad enajst milijard vrednim premoženjem

Marko Jazbec bo torej iz hotelirstva prestopil v povsem drug posel, v upravljanje z več kot enajst milijard evrov vrednim državnim premoženjem. V upravi SDH bosta poleg njega sedeli še Anja Strojin Štampar, dosedanja članica uprave državnega Kada, in Nada Drobne Popovič iz SDH.

Odločitev nadzornikov SDH je marsikoga presenetila. Javni razpis je bil namreč objavljen le za člana uprave, ki naj bi dopolnil sedanje vodstvo. A se je zasukalo drugače: nadzorniki so zamenjali celotno upravo. Novo trojico so sicer imenovali soglasno, a to naj bi menda terjalo kar precej sestankov. Na mednarodni razpis za vodenje SDH se je sicer prijavilo 46 kandidatov, 20 jih je izpolnjevalo pogoje. Zanimanje je najbrž okrepil tudi podatek, da fiksni del plače predsednika in člana uprave mesečno znaša približno 10.000 evrov.

Marko Jazbec, 45-letni diplomirani ekonomist, je Hotele Bernardin vodil od jeseni leta 2013. Pred tem je bil od konca leta 2009 do konca 2012 član uprave NLB, še prej Droge, kratek čas je bil tudi član uprave Intereurope.

Koalicijske stranke so skromne s komentarji ob imenovanju nove uprave SDH. “Gre za stvar poslovnega in institucionalnega delovanja SDH,” pravi vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Prvak Desusa Karl Erjavec upa, da bo nova uprava delo vestno opravljala, predsednik SD Dejan Židan pa meni, da ji je treba dati možnost. Nasprotno so v opoziciji kritični do zamenjave uprave SDH. Po mnenju ZL ta prihaja prepozno, a na presenetljiv način, v SDS pa so pripomnili, da se je zgodila hitro in da upajo, da je premišljena. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je nasprotno prepričana, da bo moral nadzorni svet pojasniti svojo izbiro in povedati, ali res ni bilo nobenega primernega človeka. Po njenem mnenju gre za konflikt interesov, kar meče slabo luč tudi na vlado. Novakova je še poudarila, da je glede na funkcije, ki jih je Jazbec opravljal prej, takšno imenovanje “enostavno škandalozno”. Nekdanja premierka Alenka Bratušek je ocenila, da je premier Miro Cerar v tem primeru podlegel lobijem.SONJA RIBOLICA


Najbolj brano