Hotel in vile na območju nekdanje vrtnarije

Na pobudo podjetja Moravia Steel nepremičnine, ki je leta 2012 od Istrabenz turizma kupilo območje nekdanje vrtnarije v Portorožu, namerava na pobočju nad Vilo Marijo in hotelom Marko graditi večstanovanjski objekt ali hotel ter več vil. Medtem ko pripravljajo načrte, se je včeraj na koprskem sodišču s poravnavo končal spor med podjetjema Moravia Steel nepremičnine in Istrabenz turizmom.

Uvoz na območje nekdanje vrtnarije v Portorožu.  Foto: Helena Race
Uvoz na območje nekdanje vrtnarije v Portorožu.  Foto: Helena Race

PORTOROŽ, KOPER > Moravia Steel nepremičnine in Istrabenz Turizem si nista več v laseh zaradi nekdanje portoroške vrtnarije. Sodni spor sta končala, še preden se je pravzaprav začel razpletati na sodišču. Včeraj sta zastopnici podjetij sklenili sodno poravnavo, kupnina za vrtnarijo tako ni več vprašanje, ki bi razdvajalo portoroška soseda.

Spor sega v leto 2012, ko je Istrabenz Turizem dobrih 21.500 kvadratnih metrov veliko zemljišče na izjemni lokaciji v Portorožu, ob Prečni poti na pobočju nad Vilo Mario in hotelom Marko, prodal češkemu železarskemu podjetju Moravia Steel. Njegov solastnik je tudi Tomaž Subotič, Celjan, ki živi in dela v Pragi. Za nakup nekdanje portoroške vrtnarije so takrat ustanovili hčerinsko podjetje, Moravia Steel nepremičnine, ki je za nekdanjo vrtnarijo plačalo 5,5 milijona evrov. Ob nakupu so napovedali, da bodo v dveh letih v Portorožu zgradili hotel in manjše vile.

Čez čas pa so v podjetju Moravia Steel nepremičnine ugotovili, da so z nakupom nepremičnine dobili tudi najemnika. Ta ima za del objekta sklenjeno najemno pogodbo po stanovanjskem zakonu. Na to očitno niso računali in presodili so, da je dogovorjena kupnina zaradi tega previsoka. Tako so na koprsko sodišče vložili tožbo proti Istrabenzu Turizmu, s katero so želeli znižati kupnino za 200.000 evrov.

V Istrabenz Turizmu na to niso bili pripravljeni pristati. “Moravia Steel zahteva znižanje kupnine iz razloga, ker naj ob nakupu nepremičnine ne bi bila obveščena, da je na delu nepremičnine sklenjena najemna pogodba po stanovanjskem zakonu. Istrabenz Turizem ni zatajil nobenega dejstva, Moravia Steel je imela vpogled v vso dokumentacijo o nepremičnini. Zato ni argumentov po znižanju kupnine,” so pojasnili pred časom.

A spor se nikoli ni začel razpletati na sodišču. Prvič je sodišče narok zaradi odsotnosti ene od zastopnic preložilo, včeraj pa sta zastopnici sprtih strani sodnici povedali, da so našli skupni jezik. Podrobnosti kompromisa so vpleteni menda pilili dolgo v noč, včeraj pa sta ga zastopnici sklenili s poravnavo. Kot običajno, podrobnosti poravnave niso razkrili.

Podjetje Moravia Steel nepremičnine je naredilo korak naprej tudi pri načrtovani gradnji na območju nekdanje vrtnarije, ki je zdaj bolj ali manj gosto zaraščeno in neprehodno. Območje je trenutno namenjeno stanovanjski gradnji, na pobudo podjetja pa je piranska občina začela pripravljati občinski podrobni prostorski načrt. “Načrt predvideva preureditev vrtnarije v dveh variantah; kot večstanovanjski objekt (kot je zdaj) ali kot preureditev v družinski hotel. Na območju je predvidenih več vil, gostota pozidave je nizka,” pojasnjujejo v piranski občinski upravi. Dodajajo, da bo na zgornji strani območja, ki meji na šolo in vrtec, predvideno še večje igrišče. Poleg tega bi uredili novo prometno in komunalno infrastrukturo.

Načrte bodo javnosti predstavili predvidoma v drugi polovici leta. Kdaj bi jih lahko uresničili, smo želeli preveriti pri Tomažu Subotiču, ki pa na naša vprašanja ni odgovoril.

SR, HR


Najbolj brano