Hotel Metropol bodo odprli v petek, 13.

Hrvaški Hoteli Cavtat iz skupine Liburnia so tudi uradno postali lastniki družbe Hoteli Metropol s štirimi hoteli na griču sv. Lovrenca nad Portorožem. Zanje so Hotelom Bernardin odšteli dobrih 24 milijonov evrov, prevzeli pa so tudi 69 zaposlenih. Družbo Hoteli Metropol vodi Aleksander Volaš. Grand hotel Metropol bodo odprli že v petek, 13. februarja, postopno pa bodo odprli še Lucijo, Rožo in Barbaro.

Grand hotel Metropol bo konec tedna spet začel sprejemati goste. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Grand hotel Metropol bo konec tedna spet začel sprejemati goste. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ >Družba Hoteli Bernardin je prodajo štirih hotelov pripeljala na cilj. Že sredi decembra lani so posel potrdili delničarji, potem pa so Hoteli Bernardin prenesli del svojega premoženja - Metropol resort, ki zajema Grand hotel Metropol, hotele Lucija, Roža in Barbara ter plažne objekte - na novoustanovljeno družbo Hoteli Metropol. Njena nova lastnica je s plačilom nekaj več kot 24 milijonov evrov kupnine postala družba Hoteli Cavtat, ki je del skupine Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije. Kaj več o svojih načrtih v Portorožu nam včeraj niso razkrili.

Ne bodo podpisovali novih pogodb

Novi lastniki so poleg hotelov prevzeli tudi 69 delavcev, ki so po novem zaposleni v družbi Hoteli Metropol. Nova družba vstopa v doslej sklenjene pogodbene obveznosti kot univerzalna pravna naslednica, zato ti delavci ne bodo potrebovali novih pogodb o zaposlitvi. Novi lastniki jim bodo še vsaj eno leto morali zagotavljati enake pravice iz delovnega razmerja, kot so jih imeli do zdaj. Z novimi lastniki so se že konec januarja sestali tudi sindikati. “Po zakonski plati smo stvari bolj ali manj zagotovili, a pravo delo nas šele čaka. To se bo izkazalo, ko bo delo v hotelih operativno steklo. Tedaj bo jasno, kakšne so zahteve in pričakovanja delodajalcev, kako bodo spoštovali predpise, kakšen bo sistem dela ... Ključna pa je komunikacija - z njo se lahko izognemo nepotrebnim zapletom,” pravi izvršna sekretarka Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 Irena Valenti. Mnogi delavci so si v času prodajnega postopka nabrali veliko presežnih ur. Hoteli Bernardin so jim jih izplačali ali so jih delavci koristili. Če so za presežne ure iz preteklosti našli rešitev, pa vseeno kaže, da je nova družba najbrž kadrovsko podhranjena. “Nove delodajalce smo na to opozorili. To okoliščino bodo morali upoštevati, zlasti ob konicah, ko je dela največ,” še pravi Valentijeva.

Kupnina v roke bank

Štirje hoteli tako začenjajo pot pod novimi lastniki, posel pa je spremenil tudi položaj Hotelov Bernardin. Glavnine kupnine tako rekoč ne bodo videli, saj bodo z njo poplačali del dolgov in tako zmanjšali svojo zadolženost; njihove obveznosti do bank namreč znašajo približno 50 milijonov evrov.

Obremenjeni z manj dolgov bodo Hoteli Bernardin končno lahko začeli razmišljati o novih naložbah. Po napovedih vodstva bodo najprej vlagali v resort Bernardin, ki prinaša največ zaslužka.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano