Hočejo celoto, ne le riviere

Krajani Lucije so bili na sinočnji javni obravnavi občinskega prostorskega načrta za termalno riviero, ki ga je na pobudo Marine Portorož pripravila občina, enotni. Hočejo, da se prostor na območju občine obravnava celovito, ne po posameznih koščkih.

  Javne obravnave se je sinoči udeležilo približno 40 krajanov, načrti za termalno riviero pa bodo razgrnjeni še do 17. marca. Do takrat je mogoče podati tudi pripombe.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Javne obravnave se je sinoči udeležilo približno 40 krajanov, načrti za termalno riviero pa bodo razgrnjeni še do 17. marca. Do takrat je mogoče podati tudi pripombe.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Takšno je tudi stališče Krajevne skupnosti Lucija, ki pričakuje, da v sprejemanje načrtov za termalno riviero vključijo tudi območje centra Lucije, kjer so pred dvema letoma gledali načrte za gradnjo stanovanjskih stolpičev, zdravstvenega doma, knjižnice in še česa. “Naj definira, kaj bo v centru Lucije in to sprejme skupaj z aktom za termalno riviero,” od občine pričakuje predsednik KS Lucija Franko Fičur. Ali bo občina to storila, direktorica občinske uprave Janja Pavšič sinoči še ni znala napovedati.

Poleg tega KS od občine pričakuje, da bo Marini Portorož odvzela upravljanje kanala Fazan in ga prevzela sama oziroma ga podelila podjetju Okolje.

Bolj kot o načrtih in podrobnostih termalne riviere z bazeni, hotelom z 200 sobami, parkirno hišo in zunanjimi parkirišči, se je razprava vrtela okoli prostorskega načrtovanja in portoroškega turizma.

Ali Portorož potrebuje nove hotele?

“Skrbi me, zakaj občinska uprava rine v sistem služenja kapitalu, ki ga v bistvu ni. Ponavljamo, kaj bi občani radi, a tega ne upošteva,” je v razpravi dejal Dušan Puh ml.. Opozoril je, da že leta na razpravah krajani pozivajo, naj občina sprejme prostorski načrt za celotno območje občine, in da kraj potrebuje velik plavalni bazen. Naj ga umestijo v kompleks termalne riviere, je pozval tudi Matjaž Ukmar.

Načrtovani hotel s 17 metri višine bo zastrl pogled in s tem znižal vrednost bivalnega okolja, je opozorila Danica Cmrečnjak. In dodala: “Ali obstaja študija, ki kaže, da potrebujemo nove hotele? Če investitor misli, da jih, zakaj ni kupil Metropola.”

Da bi morali pred umeščanjem posameznih turističnih objektov opredeliti vsebino celotne obale od Pirana do Dragonje, pa je pozvala Irena Dolinšek. “Moti me, da ne govorimo o Marini, ki je v zatonu, in o tem, kako bo zrasla, ampak o termalni rivieri ob njej.”

Samo bazeni ne bi preživeli

Na vprašanje Franca Kranjca, ali Marina Portorož oziroma njen lastnik Terme Čatež še vedno stojijo za projekti gradnje v centru Lucije, termalne riviere in širitve marine, je direktor Term Čatež Sebastjan Selan zagotovil: “Stojimo za vsemi tremi projekti. Finančne težave niso ovira, da ti projekti ne bi bili izvedeni - ali s strani Term Čatež ali Marine Portorož ali kakega tujega investitorja”.

Dodal je še, da je plavalni bazen v načrtih že predviden. O potrebi po novem hotelu pa pravi: “Samo bazeni brez hotela ne bi preživeli.” Omenil je še, da so območje makadamskega parkirišča ponudili tudi občini, da bi ga kupila; po kakšni ceni, pa ni želel izdati.

Načrte za gradnjo termalne riviere je podprl Janez Strle, ki meni, da si bo Portorož s termalno riviero povečal konkurenčnost. Marino Antolovič, ki vodi družbo BLS Sinergije (ta združuje Hotele Bernardin, Istrabenz Turizem in Sava Turizem), pa je opozoril, da se v 40 letih v portoroškem turizmu ni zgodilo nič, uspeli niso niti podaljšati letališke steze niti zgraditi igrišča za golf. Prepričan je, da Portorož potrebuje tudi še nove hotele. Krajane pa je pozval, naj predlagajo, kako popraviti načrte, a naj jih ne blokirajo.

“Gradimo nekaj novega, namesto da bi usposobili, kar že imamo. Bernardin ima bazene, ki so zaprti, ker je ogrevanje drago. Imamo hotele, ki so ruševine ... Kmet ne bo kupil novih krav, če mu že tiste, ki jih ima, crkujejo od lakote,” je bil slikovit Puh.

HELENA RACE


Najbolj brano