Hlad v dvorani sv. Frančiška

Prve hladnejše dneve je obnovljena dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru pričakala mrzla, saj se je pokvaril njen ogrevalni sistem. Zaradi tega je moralo Društvo prijateljev glasbe tik pred zdajci celo odpovedati petkov koncert komorne glasbe.

Tako je bilo v dvorani sv. Frančiška na  prvem koncertu abonmaja Amabile. Drugi  je zaradi mraza odpadel.  Foto: Gregor Bajc
Tako je bilo v dvorani sv. Frančiška na prvem koncertu abonmaja Amabile. Drugi je zaradi mraza odpadel.  Foto: Gregor Bajc

KOPER > Obiskovalci petkovega koncerta ansambla Slowind, ki ga sestavljajo solisti Orkestra Slovenske filharmonije, so ostali pred vrati dvorane sv. Frančiška. V njej je bilo le 16 stopinj Celzija, kar je za nekatere instrumente premalo; oboa, na primer, ki je lesena, lahko pri takšni temperaturi poči.

Društvo prijateljev glasbe, ki je organiziralo koncert, je za okvaro izvedelo le nekaj ur pred dogodkom, ko je prosilo za povišanje temperature za generalko in tonsko vajo za radijsko snemanje nastopajočih, ki so že prišli na prizorišče.

Obiskovalcem se zaradi neprijetnosti opravičujejo, hkrati pa v društvu obžalujejo, da jih niso o okvari pravočasno obvestili, da bi poiskali morebitno nadomestno lokacijo koncerta, pravi Helena Filipčič Gardina iz Društva prijateljev glasbe. Težave z ogrevanjem naj bi se namreč nakazovale že pred petkovim popoldnevom, saj naj bi stensko in talno ogrevanje nagajala tudi v četrtek, ko so v dvorani gostili srečanje splošnih knjižnic iz vse Slovenije.

Iz Gledališča Koper, ki skrbi za vsebinski del dogajanja v nekdanji cerkvi, so občino, ki bdi nad tehniko, o težavah že večkrat obvestili, pravi direktorica gledališča Katja Pegan. Glede na to, da je sistem še nov, potrebuje natančnejši nadzor, meni.

V koprski občinski upravi pravijo, da je prišlo do zastoja pri delovanju strojnih instalacij. O tem so že obvestili podjetje Makro 5, ki je tudi že začel odpravljati napake. Sistem naj bi spet deloval že pred prvo napovedano prireditvijo prihodnji ponedeljek.

A ogrevanje ni edino, ki nagaja v nekdanji cerkvi. Večkrat se je že vključil tudi sistem za javljanje požarov in na noge pognal gasilce, ki so ugotovili le, da gre za lažni alarm. Dvorano so uradno odprli sredi septembra, občina je za njeno obnovo prispevala 600.000 evrov, 1,3 milijona pa je dobila iz sklada EU za regionalni razvoj.

HR


Najbolj brano