Hiša Carpaccio je neprecenljiv biser

Ena najstarejših koprskih stavb, Hiša Carpaccio, ki je desetletja propadala, bo od srede na ogled v prenovljeni podobi. V njej bo prostor našla razstava o slavnem beneškem slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je živel in ustvarjal v Kopru. Ob slavnostnem odprtju bodo razglasili tudi zmagovalce natečaja fotografskega ex-tempora Carpaccio500.

Hiša Carpaccio je ena najstarejših koprskih hiš in je s skoraj 
700 leti neprecenljiv biser tamkajšnje kulturne dediščine. Foto: Nataša Hlaj
Hiša Carpaccio je ena najstarejših koprskih hiš in je s skoraj 700 leti neprecenljiv biser tamkajšnje kulturne dediščine. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Hiša Carpaccio je ena najstarejših koprskih hiš in je s skoraj 700 leti neprecenljiv biser tamkajšnje kulturne dediščine. Razlog ni samo v tem, ker naj bi v njej živel in ustvarjal znani likovni mojster Vittore Carpaccio, temveč tudi zato, ker so prostori hiše na Carpacciovem trgu v Kopru dolga leta pisali pestro in bogato zgodovino našega mesta, so zapisali v Pokrajinskem muzeju Koper.

Stavba je desetletja propadala, v vmesnem obdobju bila sedež mestnega nočnega kluba in plesne šole, sedaj pa ji Mestna občina Koper in pokrajinski muzej dajeta novo, svetlejšo podobo.

Zanimanje vzbuja že samo dejstvo, da bo stavba odprta za ogled, saj v sebi nosi kar sedem stoletij zgodovine, od razcveta in propada Beneške republike vse do prihoda Napoleonove vojske, Avstro-Ogrske, Kraljevine Italije, Jugoslavije in naposled samostojne Slovenije.

Razstava, posvečena Carpacciu in njegovim delom, bo poleg klasičnih panojev, ki razkrivajo sedem skrivnosti detajlov oltarne pale in odgovarjajo na vprašanja iz potniškega terminala, vključevala tudi digitalne reprodukcije štirih slik, ki svoje detajle na velikih ekranih na dotik razkrivajo na sodoben, interaktiven način.

Prenovo, ki so jo zastavili v smislu čim manjšega poseganja, je izvedel lastnik, podjetje Grafist. Hišo odpirajo v sklopu projekta ob 500-letnici nastanka Carpacciove oltarne slike Marije s svetniki, želja pa je, da ostane namenjena razstavi o Carpacciu in renesansi v Kopru več let, je pojasnil direktor pokrajinskega muzeja Luka Juri.

STA


Najbolj brano