Hidria v Kopru vidi zeleno (foto + video)

Kje na svetu znajo zavariti najlepše in najboljše okvirje za motorje premijskih blagovnih znamk, kot so BMW, Ducati in KTM? V Kopru, so prepričani v Hidrii; tu imajo namreč novo, dva milijona evrov vredno linijo, v kateri prednje in glavne okvirje motociklov varijo roboti. Zagotavljajo, da imajo za svoj koprski obrat velike načrte za prihodnost.

Hidria ima v Kopru 400 zaposlenih, v prihodnjih letih načrtuje 
še 50 zaposlitev, med njimi tudi strokovnjake za varjenje in 
mehansko obdelavo okvirjev za motocikle.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Hidria ima v Kopru 400 zaposlenih, v prihodnjih letih načrtuje še 50 zaposlitev, med njimi tudi strokovnjake za varjenje in mehansko obdelavo okvirjev za motocikle.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Prednost naše nove linije je v tem, da združuje robotizirano varjenje, mehansko obdelavo in lakiranje okvirjev, tako da zagotavljamo tudi estetsko dodano vrednost; smo edini, ki lahko to ponudimo v eni tovarni in to nam priznavajo proizvajalci najbolj prestižnih motociklov,” pravi direktor koprske Hidrie Mototec Andrej Velec. Z novim poslom za berlinsko tovarno BMW, ki bo prinesel 30 milijonov evrov, bo iz Kopra na leto odpotovalo 21.000 kompletov okvirjev.

Koper: 50 zaposlitev v prihodnjih letih

Vodstvo Hidrie poudarja, da želi svoj Tehnološki park Koper, ki je zrasel iz tradicije nekdanjega Tomosa, znova postaviti v središče inovativnosti. V Kopru zdaj zaposlujejo skoraj 400 ljudi, v prihodnjih letih pa jih bodo tu zaposlili še približno 50, večinoma strojnih in kemijskih inženirjev ter strokovnjakov na področju varjenja, mehanske obdelave, lakiranja in zagotavljanja kakovosti. Hidria je v Kopru od leta 2010 v raziskave, razvoj in opremo investirala že več kot 45 milijonov evrov.

V Hidrii poudarjajo, da je korporaciji v zadnjem letu uspelo občutno zmanjšati dolgove, še bolj pa so zadovoljni s tekočim poslovanjem: leto bodo končali z 216 milijoni evrov prihodkov od prodaje in desetimi milijoni čistega dobička. EBITDA (dobiček pred davki in amortizacijo) pa bo s 26 milijoni evrov rekorden. “Bistvo je, da celoten pozitivni denarni tok namenjamo za naložbe, letos smo več kot 10 milijonov evrov vložili v razvoj in 15 milijonov evrov v nove visokotehnološke kapacitete,” je povedal Seljak. V štirih letih pa načrtujejo doseči 300 milijonov evrov letnih prihodkov od prodaje.

Elektrificirali bi Balkan in Jadran

Glavni v Hidriinem programu je še vedno avtomobilski segment. Tu se bodo v prihodnje zgodili izjemni premiki, pravi predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak. “Smo v obdobju prehoda na nizkoogljično družbo, na avtomatske pilote pri vodenju avtomobilov, tu so električna vozila, govorimo o prehodu iz lastništva avtomobilov v tako imenovani car sharing ... In Hidria bo tu v prvi liniji iskanja inovativnih rešitev,” zagotavlja Seljak.

Med takšne sodita tudi projekta Zelena Balkanica in Zelena Adriatica. Potem ko je Hidria skupaj s partnerji s polnilnicami za električne avtomobile že opremila Keltiko, se zdaj ozira še precej dlje čez mejo; snuje namreč elektrifikacijo avtocestnega kroga od Kopra prek Ljubljane, Zagreba, Beograda, Skopja in po jadranski avtocesti do Kopra. “V prvi fazi bomo na vsakih 50 kilometrov postavili polnilne otoke za električna vozila, uvedli 50 električnih avtomobilov po načelu car sharinga in deset električnih avtobusov. Konkretni razgovori za sodelovanje z bankami in investitorji že potekajo, finančna konstrukcija bo znana v začetku prihodnjega leta,” napoveduje Seljak. Zelena Balkanika in Zelena Adriatica se po njegovih besedah začneta prav v Kopru, kjer želi Hidria skupaj s partnerji avtomobilskega grozda in drugimi vlagatelji zasnovati inovativni center zelene mobilnosti.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano