Hidria si letos obeta rekordne rezultate

Hidria je z razvojem v zadnjih letih postala eden ključnih razvijalcev in dobaviteljev okvirjev za premijske znamke motociklov, je danes na novinarski konferenci v Kopru povedal predsednik poslovodnega odbora korporacije Iztok Seljak. V letu 2016 pričakujejo, da bodo dosegli 216 milijonov evrov prodaje in 10 milijonov evrov dobička.

Predsednik poslovodnega odbora korporacije Hidria  Iztok 
Seljak Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsednik poslovodnega odbora korporacije Hidria Iztok Seljak Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Poleg programa motociklizma na koprski lokaciji proizvajajo tudi dele volanskih sistemov za premijske avtomobilske znamke ter inovativno industrijsko avtomatizacijo, inovativnost pa ni omejena samo na proizvode, ampak sega tudi v same tehnologije in proizvodne procese, je prednosti Hidrie navedel Iztok Seljak.

To jim je omogočilo, da si za letošnje leto obetajo najboljše poslovne rezultate doslej. Na ravni celotne skupine bodo tako po Seljakovih besedah realizirali za 216 milijonov evrov prihodkov od prodaje, 26 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) ter 10 milijonov evrov dobička. Ob tem velik del denarja, med 10 in 15 milijoni evrov letno, še naprej namenjajo razvoju. Njihov načrt je, da bi v prihodnjih štirih letih na ta način presegli 300 milijonov evrov prodaje letno.

Rast v prihodnjem obdobju se bo osredotočala na razvoj elektro in hibridne tehnologije. Tako naj bi na koprski lokaciji v sodelovanju s partnerji v slovenskem avtomobilskem grozdu nastal park zelenih mobilnosti kot stičišče za skupni razvoj zelenih tehnologij. Hkrati potekajo pogovori o tem, da bi skupaj s tujimi partnerji vzpostavili elektrifikacijo avtocestne povezave Ljubljana-Zagreb-Beograd-Skopje, tako imenovano zeleno Balkaniko.

Na koprski lokaciji delujejo trije sklopi, in sicer Alutec s proizvodnjo aluminijastih delov, Mototec s proizvodnjo okvirjev za premijske znamke motociklov ter tehnološki park. Skupno so v sedmih letih v lokacijo vložili 38 milijonov evrov, trenutno imajo okoli 400 zaposlenih in dosegajo za 40 milijonov evrov prodaje letno, je navedel glavni direktor Hidrie Rotomatike in podpredsednik poslovodnega odbora Hidrie Dušan Lapajne.

V Mototecu so po besedah njegovega direktorja Andreja Velca ponosni na tradicijo Tomosa, iz katere tudi izhajajo. Poleg že utrjenega sodelovanja z znamkami, kot sta BMW in Ducati, je sveža novica, da so nedavno sklenili tudi prvi projekt s še enim pomembnim proizvajalcem, družbo KTM. Kot je pojasnil Velec, je njihova prednost v tem, da je na enem mestu združena proizvodna veriga od varjenja do mehanskim obdelav, lakiranja in podobno.

STA


Najbolj brano