Gverilska predavanja pred vrati univerze

Študenti Univerze na Primorskem (UP) so danes dopoldne začeli z nizom nenavadnih akademskih predavanj. Poslušali jih bodo kar na Titovem trgu, predavalo pa bo vseh dvanajst profesorjev, ki so bili nedavno izločeni iz pedagoškega procesa. Študenti želijo s tem izkazati spoštovanje svojim profesorjem in jim sporočiti, da si jih želijo nazaj.

“Gverilsko” predavanje Boruta Klabjana in Jožeta Pirjevca v 
kavarni Loggia. Foto: Vesna Humar
“Gverilsko” predavanje Boruta Klabjana in Jožeta Pirjevca v kavarni Loggia. Foto: Vesna Humar

KOPER > “To je edina dobra plat tega, kar se je zgodilo. To predavanje mi je bilo še bolj všeč, kot tisto v predavalnici,” je pripomnil študent zgodovine po koncu nenavadnega srečanja v kavarni Loggia, kamor sta “gverilsko predavanje” s Titovega trga pregnala veter in dež. “ Bolj sproščeno je. In stik s profesorjem je pristnejši,” je dodal njegov kolega. Nemški in angleški turisti so medtem radovedno pogledovali k nenavadno velikemu omizju.

Največji poklon predavatelju

Borut Klabjan in Jože Pirjevec sta za temo predavanj izbrala partizanstvo in spomenike z rdečo zvezdo. Dala sta veliko podatkov, zanimivosti in iskrivih anekdot, dobila pa kar nekaj vprašanj, dolg aplavz, prisrčno zahvalo in vsak svojo škatlo čokoladnih bombonov, ki sta ju, seveda, delila s študenti. “Vabilo na alternativno predavanje, ki so ga organizirali študentje sami, me je prijetno presenetilo in razveselilo. To namreč pomeni, da smo v teh letih naredili nekaj dobrega. Ne le, da ima oddelek za zgodovino zelo dober vtis, ampak so nas očitno tisti, ki so nas do sedaj poslušali, dobro ocenili, za razliko od drugih, ki so še vedno zaposleni na fakulteti. To, da študentje cenijo njegova predavanja, predavatelju gotovo pomeni največ,” je ob koncu razmišljal zgodovinar Borut Klabjan, ki v dogodku vidi tudi dokaz, da je del študentov kritičen in aktiven ter da pavšalne ocene, da “mladih nič ne zanima” nikakor ne držijo: “Že prej so me presenetila elektronska pisma podpore študentk in študentov ter kolegov,” je pojasnil Klabjan.

Glasna tišina

Kolegov z drugih ustanov, seveda. Zdaj že pregovorni popolni molk sodelavcev UP Klabjana ni presenetil: “Akademski svet je, čeprav ga mnogi kujejo v zvezde, zelo individualističen. Poleg tega se je v vseh teh letih na UP oblikovala, ne bom rekel strahovlada, temveč nekakšno vzdušje, v katerem se zdi, da je bolje, če molčiš.”

“Pobuda je prišla od študentov. Želeli smo izkazati spoštovanje tem profesorjem in pokazati, da si želimo njihova predavanja še poslušati. Profesorji so se navdušeno odzvali,” je v imenu študentov pojasnila študentka tretjega letnika zgodovine Mojca Dobravec in dodala, da branijo “vrednoto znanja”. Danes ob 10. uri bosta na trgu predavala geograf Milan Bufon in jezikoslovka Vesna Mikolič. Dogodek je neformalen in odprt: na njem so dobrodošli vsi, poudarja Dobravčeva, študenti UP in drugi. VESNA HUMAR


Najbolj brano