Grožnje s tožbo zaradi ankaranske vpadnice

Krajevna skupnost Ankaran, ki zastopa ankaransko občino v konstituiranju, zahteva, da koprska občina do prvega novembra obnovi Železniško cesto in jo spet naredi dvosmerno.

Kolesarska steza ob Železniški cesti postaja poligon za predvolilno obračunavanje med Koprom in Ankaranom Foto: Helena Race
Kolesarska steza ob Železniški cesti postaja poligon za predvolilno obračunavanje med Koprom in Ankaranom Foto: Helena Race

ANKARAN > Leto zatem, ko je prah dvigala zapora Železniške ceste oziroma ankaranske vpadnice in uvedba enosmernega prometa na njej, je to zdaj spet vroča tema. KS Ankaran namreč od koprske občine zahteva, da jo uredi, sicer bo ovadila župana Borisa Popoviča in podžupana Danijela Cepa, ker da sta zlorabila uradni položaj in z uvedbo enosmernega prometa huje prekršila pravice tamkajšnjih prebivalcev. “Lani uvedeni enosmerni prometni režim je popolnoma neustrezen, zaradi 4,4 kilometra daljše poti proti Kopru se je občutno poslabšala mobilnost vseh uporabnikov,” sta v sporočilu za javnost zapisala predsednik KS Ankaran Gregor Strmčnik in podpredsednica Barbara Švagelj.

Zdaj pozivata koprsko občino, naj do 1. novembra obnovi cesto “s kolesarsko potjo, pločniki in javno razsvetljavo, kot je ista cesta zgrajena na območju Mestne občine Koper, v sodelovanju z direkcijo za ceste pa mora izvesti tudi varen priključek, krožišče, na državno Jadransko cesto Škofije-Lazaret”.

Prav takšne načrte pa že snujejo v Mestni občini Koper: “Mestna občina Koper je že spomladi začela z aktivnostmi za ponovno vzpostavitev dvosmernega prometa,” so sporočili iz službe za stike z javnostjo. Pridobila je tudi projektno nalogo direkcije za ceste za ureditev krožišča na Jadranski cesti. Skico krožišča so Ankarančani uporabili v svojem sporočilu za javnost. V Kopru napovedujejo še skorajšnje asfaltiranje kolesarske steze, ki je na nasipu ob Železniški cesti za zdaj še tlakovana z gramozom.

Medtem ko vozniki čakajo, da bo na cesti promet spet stekel v obe smeri, Železniška cesta postaja tudi predvolilni poligon. “Takojšnja ureditev ceste je lahko dobrodošel začetek sodelovanja med sosednjima občinama, urejena cesta pa več kot le simbolična povezanost lokalnih skupnosti,” pravijo v KS Ankaran.

V Kopru pa vračajo žogico: “Občina si je vedno prizadevala, da bi to investicijo uvrstili med državne naložbe, kar velja tudi za rekonstrukcijo Jadranske ceste, za kar je Mestna občina Koper tudi pridobila vso dokumentacijo.” Pravijo, da jim pri teh postopkih KS Ankaran ni nikoli pomagala, celo storila naj bi vse, da bi ustavila naložbo.

HR


Najbolj brano