Grafist se zanima za nakup Hotela Koper

Hotel Koper in Aquapark Hotel Žusterna sta naprodaj. Znesek za nakup prvega se začne pri 2,6 milijona evrov, medtem ko so si pri prodaji drugega lastniki postavili precej visoke cilje. Zanj namreč zahtevajo približno 14 milijonov evrov. Prve informacije kažejo, da za mestni hotel vlada nekoliko več zanimanja, Žusterna pa za zdaj ne mika veliko kupcev.

Začetni znesek za potencialne investitorje, ki vidijo priložnost v nakupu  mestnega hotela 
Koper, se začnejo pri 2,6 milijona evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Začetni znesek za potencialne investitorje, ki vidijo priložnost v nakupu mestnega hotela Koper, se začnejo pri 2,6 milijona evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Aquapark Hotel Žusterna sodi pod okrilje Term Čatež, medtem ko je Hotel Koper v lasti DZS, terme pa z njim upravljajo.

Za Žusterno bi vsaj 14 milijonov evrov

Prodaja hotela v Žusterni nekoliko preseneča, saj je še v začetku maja direktor Term Čatež Sebastjan Selan v intervjuju za naš časopis pojasnjeval, da jim v skladu z reprogramom ni treba prodajati hotelov. Takrat je še izjavil: “Pred časom sem res sprožil nekaj postopkov v smeri prodaje, bolj za rezervo, če bi se nam kaj zavleklo s prodajo drugega premoženja, ampak sem te postopke nato ustavil, ker vse kaže, da rezervna prodaja ne bo potrebna.” Med drugim je povedal, da je po njegovi oceni hotel Žusterna vreden približno 15 milijonov evrov.

Prodajo hotelskega objekta v Žusterni oglašujeta najmanj dve spletni nepremičninski agenciji, ki se kupcem predstavljata tudi v ruščini. Prodajna cena za hotel Aquapark Žusterna se je pri eni od teh ustavila pri 13,5 milijona evrov, v drugi pa zanj zahtevajo še pol milijona več. Hotel ima sicer 124 sob, restavracijo, vodni park z notranjimi in zunanjimi bazeni, fitnes, savna park in garažno hišo s 140 parkirnimi mesti.

Hotela so zgradili v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ju vmes sicer obnovili, a danes oba kar kličeta po konkretni plastični operaciji.

“Za ta denar dobiš hrvaški otok”

Nepremičninski svetovalec Boris Veleski, ki sodeluje z eno od agencij, pravi, da med domačimi kupci ni zanimanja, tujce pa lahko preštejejo na prste ene roke. “Ni toliko interesa, kot bi si želeli. Le poglejte ceno. Za takšen znesek lahko investitor na Hrvaškem kupi cel otok z apartmaji,” pripomni. Ugiba, da se za visokim zneskom, ki ga postavi lastnik, najverjetneje skriva poplačilo terjatev. “Zato seveda ne bo postavil nižje cene,” meni Veleski.

V DZS so iskanje najprimernejšega kupca za Hotel Koper zaupali Jacqueline Stuart iz nepremičninske družbe Hotelinvest International. Vodila je kar nekaj odmevnejših prodaj slovenskih hotelov.

Še danes bo sprejemala nezavezujoče ponudbe za nakup. Začetni znesek za potencialne investitorje, ki vidijo priložnost v nakupu tega mestnega hotela s tremi zvezdicami in 65 sobami, se začnejo pri 2,6 milijona evrov.

Stuartova razkriva, da je do zdaj zanimanje pokazalo 15 interesentov. Osem jih je prosilo za obširnejšo dokumentacijo in podatke o upravljanju. Štirje so bili na ogledu hotela, najavila pa sta se še dva potencialna kupca. “Lahko rečem, da je med interesenti polovica slovenskih investitorjev, druga polovica pa so tujci. Za zdaj več podatkov ne morem izdati,” je dejala nepremičninska agentka Jacqueline Stuart.

V javnosti je bilo že večkrat slišati namige, da nakup hotela v Kopru zanima lastnika gradbenega podjetja Grafist Anteja Guberca. To informacijo nam je tudi potrdil: “Res je. Naša ekipa dela na tem projektu in proučuje vse podatke. Če bomo ocenili, da se naložba splača, ker v tem hotelu vidimo potencial, se bomo potegovali za njegov nakup.” Več pomislekov pa ima glede možnosti nakupa hotela v Žusterni, saj se mu zdi cena previsoka glede na dotrajanost objekta in infrastrukture.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano