Gospa, vaše kratko krilo še zmeraj izziva (video)

Ob mednarodnem dnevu nasilja nad ženskami so tudi v piranskem Gledališču Tartini skozi pogovore z mladostniki skušali razbijati tabuje, ki so jih moški že od nekdaj lepili ženskemu spolu. Denimo tistega, da s kratkim krilom ženska sporoča, da želi osvojiti osebo nasprotnega spola. Stereotipi so resda ostali, a možno je, da so se vsaj zrahljali.

So ženske res samo lepe, moški pa močni, sta se spraševala 
dijaka med branjem sporočil svojih sošolcev. Foto: Alenka Penjak
So ženske res samo lepe, moški pa močni, sta se spraševala dijaka med branjem sporočil svojih sošolcev. Foto: Alenka Penjak

PIRAN >O spolih in stereotipih se je z dijaki pogovarjala mentorica dr. Nena Močnik. Prosila jih je, naj na listke napišejo prve misli, ki se jim zbudijo ob besedah ženska in moški. Obenem je na oder povabila dijakinjo in dijaka, ki sta lepljive lističe nalepila nase. Ženske so, kot so napisali mladostniki, lepe in nežne, pravzaprav rože, moški pa močni. Zlasti dijakinja se z opisi ni strinjala, zmrdovale so se številne dijakinje v dvorani. Stereotipno razmišljanje, ki se le na prvi pogled zdi pozitivno, je vzbudilo mešane občutke.

“Vrsto let sem se ukvarjala z žrtvami posilstev v Bosni in Hercegovini. Ugotovila sem, da ženske, ki so bile žrtve, na hčerke prenašajo idejo, da so tudi one lahko žrtve. Tako se nalezejo strahu, ki jim dejansko odvzame moč samoobrambe,” poudarja Nena Močnik. Zato ženska, vsaj tako smo prepričani, potrebuje moškega, ki bi jo ščitil. Ti pa velikokrat padejo v past mišljenja, da so ženske zato tudi njihova last.

Damjana Jurman, koordinatorica za preprečevanje nasilja pri CSD Koper, je v svoji statistiki, ki velja za obalno-kraško regijo, naštela, da so imeli lani 2520 primerov nasilja v družini, da so bile 3404 žrtve nasilja in prijavljenih 2332 povzročiteljev. Nekaj časa za žrtve še znamo skrbeti, saj so na voljo krizni centri in varne hiše ter materinski domovi, ko pa bi se morale osamosvojiti in zaživeti na svojem, takrat naša družba omaga. “Več bi morali narediti tudi na področju preventive in razviti ničelno toleranco do nasilja,” dodaja Majda Golja, direktorica CSD Piran. V iskanju ničelne tolerance pa je na Srednji tehniški šoli Koper Društvo naprednih obrambno-borilnih metod v sodelovanju s ŠOUP, UŠZP in PRIMSS priredilo tečaj samoobrambe za ženske. Ministrstvo za notranje zadeve se je prav tako vključilo v ta boj zoper nasilje in belo-modra policijska vozila opremilo z nalepkami Prijavi nasilje nad ženskami. Na zaslonih v ljubljanskih mestnih avtobusih in na potniških vlakih SŽ, v lekarnah, zdravstvenih domovih in na železniških postajah se bodo vrtela preventivna sporočila, policisti bodo delili posebne vizitke, na uniforme pa si bo veliko policistk in policistov pripelo tudi bele pentlje, simbol boja proti nasilju nad ženskami.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano