Trikotnik v rokah Gorenjske banke

Nova lastnica skoraj 2,6 hektara obsežnega trikotnika pri hotelu Delfin je Gorenjska banka. Območje je kupila še prejšnji mesec, in sicer za 3,4 milijona evrov, čeprav je izklicna cena na dražbi znašala 4,8 milijona evrov. Še januarja letos pa so za zemljišče pričakovali več kot 5 milijonov evrov kupnine in sprva celo 11-milijonsko.

Usoda trikotnika je v rokah Gorenjske banke, Abanka Vipa pa 
je bližnjo  Argolino že prenesla na slabo banko.  Foto: Jaka Jeraša
Usoda trikotnika je v rokah Gorenjske banke, Abanka Vipa pa je bližnjo Argolino že prenesla na slabo banko.  Foto: Jaka Jeraša

IZOLA > Stečajni upravitelj mariborskega Konstruktor investa Silvo Zorec nam je povedal, da je šlo tokrat za dražbo z zniževanjem cene. Gorenjska banka je bila edini dražitelj.

Skupaj vložili 13,1 milijona evrov

Da so kupili obsežno izolsko zemljišče streljaj stran od morja, so nam potrdili tudi v banki. “Res smo odkupili omenjeno zemljišče, ki je bilo predmet zavarovanj do družbe Konsturktor invest. Tako smo se odločili, ker smo ocenili, da si bo banka zagotovila boljše poplačilo naložb, če bo s tem zemljiščem sama upravljala,” je pojasnila Irena Čebulj iz službe za marketing in odnose z javnostmi pri Gorenjski banki.

Nekdanji lastnik Konstruktor invest je namreč zemljišče v celoti zastavil pri omenjeni banki, ki ga je obremenila z dvema hipotekama v višini 9,7 milijona evrov, vendar neplačanih terjatev kasneje ni prenesla na slabo banko. Zdaj je jasno, da je v zemljišče skupaj vložila kar 13,1 milijona evrov. Za tolikšen znesek ga je še pred petimi leti prodajal Konstruktor, kupil pa naj bi ga bil za samo sedem milijonov.

Prihodnost zemljišča še v megli

Konstruktor invest je v obdobju županovanja Tomislava Klokočovnika na trikotniku napovedoval gradnjo hotela z 250 posteljami, 130 apartmajev, garažno hišo in stanovanja. Mnogi Izolani so se bali, da se bodo v stanovanja spremenili tudi napovedani apartmaji. Toda od velikopoteznih načrtov so ostale le mrtve črke na papirju.

In kakšne namene ima Gorenjska banka? “Odločitve o nadaljnji rabi zemljišča še nismo sprejeli. Skupaj s preostalimi deležniki preučujemo različne scenarije,” je odgovorila Čebuljeva.

Izolski občinski svet je julija lani razveljavil prostorski načrt, ki je dovoljeval gosto in raznovrstno pozidavo, območje pa je kljub temu ostalo zazidljivo.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano