Globoko bo 15 metrov

Potem ko je Luka Koper lani poglobila morsko dno pred kontejnerskim terminalom na 14 metrov globine, ga bodo kmalu začeli poglabljati še za dodaten meter.

 Na čelu prvega pomola so uredili dodatna “parkirišča” za 
kontejnerje. Foto: Dokumentacija Luke Koper
Na čelu prvega pomola so uredili dodatna “parkirišča” za kontejnerje. Foto: Dokumentacija Luke Koper

KOPER > Na razpis se je prijavilo specializirano nizozemsko podjetje Van Oord. To je podjetje, ki je lani v Kopru izpeljalo prvo fazo poglabljanja - po fiasku s prvotno izbranim italijanskim podjetjem, ki dela ni opravilo. Družba Van Oord bo drugo fazo poglabljanja opravila med julijem in septembrom. Takrat bo globina znotraj prvega bazena usklajena z globino vplovnega kanala, kjer je uprava za pomorstvo z izvajalcem Luko Inpo pred približno mesecem dni končala svoj del poglabljanja na 14,8 metra globine.

Koliko bodo plačali Van Oordu, v Luki niso povedali, ker pogodba še ni podpisana, uspeli pa so pridobiti tudi evropski denar. Z morja bodo Nizozemci tokrat posesali dodatnih 66.000 kubičnih metrov mulja, ki ga bodo odlagali v kaseti na ankaranski bonifiki. Prednost Van Oordove tehnike je, da mulj sesa posebna ladja, ki se lahko ob vplutju in izplutju tovornih ladij umakne in ne ovira dela v pristanišču. V Luki so prepričani, da bodo s 15-metrsko globino še bolj konkurenčni. Aprila so skupaj pretovorili več kot 1,8 milijona ton blaga, kar je največja mesečna količina v zgodovini pristanišča. Na fotografiji: na čelu prvega pomola so uredili dodatna “parkirišča” za kontejnerje. KG


Najbolj brano