Glavni vhod v bolnišnico sočasno z urgenco

Otvoritev novega urgentnega centra ob Splošni bolnišnici Izola načrtujejo sočasno z odprtjem in preusmeritvijo obiskovalcev v glavno avlo na južnem pročelju stavbe. To naj bi se zgodilo v predbožičnem času, med 21. in 24. decembrom, ko bodo bolniki in obiskovalci zakorakali po novi dostopni poti mimo pediatričnega oddelka.

Po božiču bodo bolniki in obiskovalci v izolsko bolnišnico 
vstopali skozi glavni vhod južnega pročelja, sedanji vhod bo 
služil le za potrebe urgence.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po božiču bodo bolniki in obiskovalci v izolsko bolnišnico vstopali skozi glavni vhod južnega pročelja, sedanji vhod bo služil le za potrebe urgence.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > “Vsa dela potekajo po načrtih, lastnik naše bolnišnice - ministrstvo za zdravje - in mi, ki že komaj čakamo na končanje teh dveh velikih gradbenih podvigov, imamo tudi srečo z izbranim izvajalcem, idrijskim Kolektor Kolingom. Časovnico spoštuje, otvoritev načrtujemo v tednu od 21. do 24. decembra,” zatrjuje direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin, ko opisuje potek del v zvezi z dokončanjem novega urgentnega centra in ureditvijo glavnega vhoda z avlo. Na slednjo je bolnišnica čakala kar tri desetletja.

Ministrstvo je za ureditev glavnega vhoda z avlo na južnem pročelju stavbe namenilo približno 400.000 evrov. Zdaj urejajo vse potrebne instalacije, kar je med vsemi nujnimi deli tudi najdražji strošek. Zaradi racionalnosti se je ministrstvo odločilo, da bodo sočasno z urejanjem avle vgradili tudi načrtovane predelne stene, nujne zaradi načrtovane dodatne ponudbe v avli.

Tik preden bo avla nared, se bodo, vsekakor še pred odprtjem, lotili ureditve dostopne poti za bolnike in obiskovalce bolnišnice. Gre za pot, ki je del celovite prometne študije, zagotoviti pa mora varen dostop vsem, ki bodo prihajali v bolnišnico, od zdravih obiskovalcev do invalidov z berglami in vozički. Pot bodo speljali mimo pediatričnega oddelka do glavnega vhoda, kjer bo možno tudi začasno ustavljanje za nujne primer - ko bo treba bolnika pripeljati do vhoda. Tam je že urejen tudi manjši rondo, zagotovo pa tod več kot nekajminutno ustavljanje z osebnim vozilom ne bo dovoljeno.

V novogradnji - urgentnem centru oziroma poslopju centralne urgentne službe (CUS) pa že urejajo zadnje podrobnosti in postopoma nameščajo opremo, ki je naročena in jo dobivajo po delih. Datum otovoritve bodo določili v začetku decembra. Vrednost nove stavbe centralne urgentne službe je približno 3,5 milijona evrov.

JA


Najbolj brano