Gašperšič: preučili bomo možne ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si je pozno popoldne ogledal pogorišče požara na širšem območju Črnega Kala in se zahvalil vsem, ki so kakor koli sodelovali pri gašenju. Ob tem je minister napovedal, da se bodo z vodstvom Slovenskih železnic sestali konec meseca in preučili možne ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si je pozno popoldne ogledal pogorišče požara na širšem območju Črnega 
Kala in se zahvalil vsem, ki so kakor koli sodelovali pri 
gašenju. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si je pozno popoldne ogledal pogorišče požara na širšem območju Črnega Kala in se zahvalil vsem, ki so kakor koli sodelovali pri gašenju. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ČRNI KAL > Gašperšič je danes govoril z direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki si je dopoldne tudi sam ogledal razmere, ter se pogovoril tako z gasilci kot s krajani. "Predvideno je, da se konec meseca ponovno sestanemo, da se predstavijo možno ukrepi," je v izjavi po srečanju z operativnim vodstvom gasilcev, ki sodelujejo v akciji, pojasnil minister. Srečanja sta se med drugimi udeležila tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in koprski župan Boris Popovič.

Narava bo potrebovala več let, da bo lahko obnovila v požaru uničen teren. Kot je pojasnil poveljnik koprske gasilske brigade Vilij Bržan, je težko reči, v kolikšnem času bi se vegetacija lahko obnovila, vendar lahko to traja tudi desetletje. Kot je opozoril, so lahko tla po tovrstnem požaru tako močno degradirana, da obnova vegetacije v prejšnjem obsegu sploh ni mogoča.

Med možnimi ukrepi, ki bi prišli v poštev, je Gašperšič omenil preventivni požig rastja v sodelovanju z gasilci in vsaj na kritičnih mestih razširitev varnostnega območja ob železniški progi. "Preverila se bo tudi možnost izgradnje protipožarnih zidov na najbolj ogroženih mestih," je dodal Gašperšič. Med možnimi ukrepi so tudi gasilski vagoni, ki bi lahko tovrstne požare preprečili že v startu.

Minister se je zahvalil vsem sodelujočim v gašenju, od poklicnih do prostovoljnih gasilcev, pripadnikov vojske in domačinom. Po zadnjih podatkih je zgorelo več kot 350 hektarjev površin, kar tokratni požar uvršča med najobsežnejše na tem območju.

Civilna zaščita je sicer zaprosila za pomoč italijanskega letala Canadair pri gašenju, je navedel Gašperšič. "Predvidena je dopisna seja vlade, če bo jutri še potreba po vpoklicu tega letala. Vendar, kot sem danes obveščen, naj bi z našimi sredstvi in z našimi razpoložljivimi silami situacijo lahko obvladovali," je še pojasnil minister.

STA


Najbolj brano