Garažna hiša Valeta ne zanima nikogar

Na razpis Občine Piran, ki je iskala koncesionarja za gradnjo garažne hiše Valeta, se ni prijavil nihče, niti družba, ki je bila pobudnik izdelave prostorskega načrta. Razpis bodo ponovili.

 Garažne hiše  na Valeti še nekaj časa ne bo, saj se na občinski razpis ni prijavil nihče  Foto: Vir: Občina Piran
Garažne hiše na Valeti še nekaj časa ne bo, saj se na občinski razpis ni prijavil nihče  Foto: Vir: Občina Piran

PIRAN > Občinski podrobni prostorski načrt, ki je predvidel gradnjo garažne hiše s 500 parkirnimi mesti ter 63 stanovanj ob pobočju pod Valeto, je piranski občinski svet sprejel že maja 2012. Pred dvema tednoma pa se je iztekel razpis, s katerim je skušala občina najti investitorja, ki bi objekt zgradil. Z njim bi sklenila koncesijsko pogodbo in mu v zameno za gradnjo podelila stavbno pravico za gradnjo na svojih zemljiščih ter del parkirnih mest oziroma stanovanj.

A ponudba ni zanimala nikogar. Niti družbe GH Holding iz Ljubljane, ki je leta 2009 dala pobudo za izdelavo prostorskega načrta in tudi plačala njegovo izdelavo. Zakaj so opustili načrte za gradnjo garažne hiše v Portorožu, smo želeli preveriti pri vodstvu družbe, kjer pa niso želeli odgovoriti. V času priprave prostorskega načrta so kot družbeniki v GH Holdingu nastopali gradbinci SGP Pomgrad, Konstruktor VGR in Kraški zidar, od katerih sta slednja dva v stečaju.

V času sprejemanja načrta za gradnjo garažne hiše, so Portorožani opozarjali, da je predvidena garažna hiša prevelika in slabo umeščena v prostor ter so jo označili za betonski kolos. Na občini so očitke zavračali, saj bi z njeno gradnjo Portorož razbremenili pločevine, hkrati pa ustvarili novo vstopno točko kraja. Garažo z desetimi nivoji bi vkopali v strm teren, ob njej pa zgradili stanovanja, trgovine, lokale za storitvene dejavnosti ... Do garažne hiše bi peljal nov odcep s krožišča na Valeti, ko bi parkirali svoj avto, pa bi se obiskovalci v Portorož odpravili po 500 metrov dolgi pešpoti.

A za zdaj vse to ostaja le na papirju. V piranski občinski upravi sicer napovedujejo, da bodo razpis za iskanje partnerja za gradnjo garažne hiše ponovili, kdaj bo to, pa še ne vedo.

HELENA RACE


Najbolj brano