Finor Leasing ima na grbi Delmarjevo stavbo

Največji upnik propadlega izolskega Delmarja je koprski Finor Leasing; Delmar mu dolguje 2,8 milijona evrov. “Iskali bomo najboljšo varianto, da se bomo poplačali,” pravi direktor Finor Leasinga Zlatko Kuštra. Stavba Delmarja, kjer je bil sedež podjetja, predelava in hladilnica, je zdaj v njihovi lasti.

 Delmar - vse, kar je vrednega, je pod hipotekami ali v finančnem najemu Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Delmar - vse, kar je vrednega, je pod hipotekami ali v finančnem najemu Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Izvor visokih dolgov, ki so zdaj Delmar potegnili na dno, je prav v gradnji razkošne stavbe in velike hladilnice v Izoli pred 15 leti, takrat pod vodstvom Vladimirja Lukežiča, ki je bil zdaj prokurist podjetja. Delmar je že od leta 2009 posloval z izgubo in vedno teže odplačeval kredite.

Pred tremi leti je Delmar stavbo in zemljišče v Izoli prodal Finor Leasingu in z njimi takoj sklenil lizing pogodbo, s katero bi podjetje nepremičnine postopno do leta 2027 odkupilo nazaj (po načelu sell and lease back in finančnim lizingom). A niti ta svež denar ni pomagal.

Sedanji direktor Iztok Palčič je zadnje mesece omenjal, da se za lastniški vstop v podjetje zanima strateški partner, celo več naj bi jih bilo, po njegovih besedah dva domača in dva tuja. A niti iz tega ni bilo nič.

V Finor Leasingu niso sodelovali pri pogovorih s kakšnim potencialnim kupcem Delmarja. “To je stvar vodstva podjetja. Tudi mi smo enako kot vi le slišali o tem, da naj bi se zanimali interesenti, a nič več od tega,” pravi Zlatko Kuštra. S stečajnim upraviteljem Delmarja Andrejem Marincem sta se na kratko srečala včeraj, odprta vprašanja bodo reševali v prihodnjih tednih.

Odpovedi je dobilo 63 zaposlenih v Delmarju. “Čas je, da lastniki podjetja prevzamejo odgovornost. Občina pri tem nima nič, nanjo bo po nedolžnem padlo le breme take odločitve,” je propad pomembnega izolskega trgovca z ribami za PN komentiral izolski župan Igor Kolenc.

Delmar je bil v lasti Vladimirja Lukežiča in Jožefa Skočaja (vsak je imel po 36-odstotni delež), direktorja Delmarja Iztoka Palčiča in Stanke Turk (vsak po šest odstotkov), Vesne Gačnik Katonar (osem odstotkov) in manjših družbenikov.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano