Festival penin Portorožu vrača glamur preteklosti

Eden vrhuncev prazničnega dogajanja v Portorožu bo današnji Festival penin. Zanimanje za festival, četrti po vrsti, je vse večje, o čemer priča udeležba peničarjev iz Slovenije, Hrvaške, Italije in celo Francije. Letos bo festival potekal v Kristalni dvorani Hotela Kempinski Palace, s čimer želijo organizatorji vrniti kraju prestiž in glamur.

Eden vrhuncev prazničnega dogajanja v Portorožu bo današnji Festival penin.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Eden vrhuncev prazničnega dogajanja v Portorožu bo današnji Festival penin.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Prireditev je kljub temu namenjena vsem, ki uživajo v življenju. Tako bo vstop na festival prost, kavcija za degustacijski kozarec bo pet evrov, penine za degustacijo pa bodo na voljo že od enega evra dalje.

Dogodek vrača Portorožu prestiž in ga vsaj za en dan odene tudi v glamur, je na nedavni novinarski konferenci ob predstavitvi festivala poudaril piranski župan Peter Bossman: "Gre za mlad a že uveljavljen dogodek, ki vsako leto privabi vse več ljubiteljev dobre penine, ki na morskem zraku še posebej dobro dene."

Portoroški festival je bil po besedah vršilke dolžnosti Turističnega združenja Portorož Patricije Gržinič prvi te vrste pri nas, letos pa so ga postavili na višji nivo, saj so uspeli privabiti skupno 19 peničarjev iz Slovenije, italijanskih pokrajin Veneto in Piemont, hrvaške Istre, posebno mesto pa bo zasedala francoska šampanjska hiša Taittinger.

Tekmovanja za Naj penino Portoroža se bo udeležilo 13 peničarjev s 25 vzorci. Festivalski program bodo dodatno obogatili z nastopom Tria Eroika, obiskovalci pa bodo lahko poskusili tudi koktejl Ščepec Mediterana s penino in ščepcem solnega cveta kot glavnima sestavinama.

Kot je poudarila predsednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre Ingrid Mahnič, je največji preskok letošnjega festivala prav lokacija, saj si penina zasluži primerno, sobno temperaturo in pravilen odnos ljudi, ki bodo uživali v njej. Med zanimivimi primerku bo mogoče okusiti tudi teranovo penino.

STA


Najbolj brano