Festival malvazije v Portorožu

Kongresni center prenovljenega Hotela Slovenija bo prihodnji konec tedna znova gostil več kot 50 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov lahko okusili več kot 110 malvazij, med njimi tudi tri iz italijanske regije Apulija.

Utrinek s festivala malvazije.  Foto: Jaka Jeraša
Utrinek s festivala malvazije.  Foto: Jaka Jeraša

PORTOROŽ > Festival Malvazija se v nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. marca, vrača v Portorož. Tudi letos bo več kot 50 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije ponujalo več kot 110 malvazij.

Na pobudo italijanske sommelierke in novinarke Liliane Savioli bo festival letos gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Saviolijeva, ki z Društvom vinogradnikov slovenske Istre že več kot deset let sodeluje pri oblikovanju festivala, bo tokrat pripravila delavnico, ki ji bo sledila degustacija na slepo, ob kateri bodo udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. Ob tem pa Saviolijeva že razmišlja o prihodnjih sodelovanjih: “Upam, da bom v prihodnosti še lahko sodelovala s Festivalom Malvazija in tako pripeljala še druge italijanske goste. Želim si, da bi tudi oni lahko odkrili to zanimivo trto v njenih številnih izrazih in se tako povezali z drugimi društvi. Najverjetneje bom v naslednjih nekaj letih pripeljala vina s Sicilije in Sardinije, potem pa … kdo ve.”

Na plodno sodelovanje v zadnjih letih je ponosna tudi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič: “Poleg gostujoče malvazije iz Apulije bo festival dodatno oplemenitilo sodelovanje evropskega in slovenskega reda vitezov vin. Naš festival sta si namreč izbrala za tisti dogodek, na katerem bosta razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda, ocenjevala pa bosta malvazije svojih članov. Tudi to dokazuje, da je festival z leti pridobil na ugledu in veljavi.”

Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov vstopnine prejeli festivalski kozarec, udeležili se bodo lahko šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih. Na sporedu bo tudi okrogla miza, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec.

Spletno uredništvo


Najbolj brano