Fekalne odtoke bo občina morala plačati kar sama

Novo parkirišče za avtodome ob avtobusni in železniški postaji v Kopru dobiva končno podobo. Pred dnevi so delavci asfaltirali pakirne površine in namestili ograjo, kmalu bodo postavili še montažni sanitarni objekt, igrala za otroke in uredili prostor za piknike ter okolico. Za ta projekt so prejeli nekaj evropske finančne pomoči, kar pa še ni garancija za povrnitev vseh stroškov, ki so jih imeli z naložbo.

Na avtomatiziranem parkirišču za avtodome med hitro cesto in avtobusnim postajališčem  je prostora za 27 avtodomov in 63 avtomobilov. Foto: Nataša Hlaj
Na avtomatiziranem parkirišču za avtodome med hitro cesto in avtobusnim postajališčem je prostora za 27 avtodomov in 63 avtomobilov. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V koprski občini so ta projekt prijavili na razpis ministrstva za infrastrukturo, ki je ponujal finančno pomoč za gradnjo mestnih parkirišč po sistemu Pakiraj in se pelji. Ker so v občini na seznam stroškov uvrstili tudi nekatere posege, s katerimi se v ministrstvu niso strinjali, saj da gre za neupravičene investicije, jih bodo morali zdaj plačati iz občinskega proračuna. Gre za približno 100.000 evrov dodatnih stroškov, za gradnjo kanalizacijskega izpusta za praznjenje fekalnih rezervoarjev, prostor za piknike, sanitarni objekt in otroško igrišče.

Na ministrstvu so ocenili, da je edini upravičen strošek le gradnja asfaltiranih površin. “Če ne bi izpolnili njihovih zahtev, bi nas popolnoma izločili iz igre za pridobitev evropskega denarja, zato smo se raje odločili, da sami financiramo del investicije,” utemeljuje odločitev Viljan Tončič iz koprske občinske investicijske službe.

Predvideva, da bo v prihodnjih tednih naložba uspešno prestala tehnični pregled, nakar bodo upravni enoti poslali vso dokumentacijo za izdajo uporabnega dovoljenja. Če bo šlo vse po načrtih, bodo lahko prvi obiskovalci z avtodomi na zanje urejenem območju parkirali že med prvomajskimi prazniki.

Z novim parkiriščem bo - tako kot tudi z ostalimi parkirnimi površinami v mestu - upravljala Komunala Koper. Turisti s kamperji bodo morali odšteti štiri evre na dan za vstop na ograjeno in varovano območje, za ta znesek pa bodo imeli na voljo vodovodni in elektro priključek ter drugo ponudbo. Med drugim bodo kmalu tja namestili tudi večnamenski sanitarni objekt s toaletnimi prostori in kabinami s prhami, otroško igrišče, prostor za piknike, ekološki otok ter poseben izpust za rezervoarje fekalnih vod.

Avtomatizirano parkirišče za avtodome med hitro cesto in avtobusnim postajališčem se razteza na približno 1400 kvadratnih metrih, na katerih je prostora za 27 avtodomov in 63 avtomobilov.

V Darsu že imajo na mizi vlogo koprske občine, s katero si prizadevajo za namestitev posebne signalizacije, ki bi že s hitre ceste avtodomarje usmerjala na novo parkirišče in na druga območja v mreži sistema Pakiraj in se pelji.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano