Eurofest se seli v Koper

Po 22 letih se Eurofest, mednarodni julijski rokometni festival, seli iz Izole. Triindvajsetič ga bodo pripravili v koprski občini. Tam imajo znatnejšo finančno podporo, več nastanitvenih zmogljivosti in boljšo športno infrastrukturo, našteva organizator Tone Barič. Izolski župan Igor Kolenc pa je za selitev izvedel šele včeraj, po tiskovni konferenci, ki so jo organizatorji pripravili na sedežu koprske občine.

Takšna je bila izolska Lonka 2. julija lani. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Takšna je bila izolska Lonka 2. julija lani. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA, KOPER > Lanski Eurofest je v Izolo privabil 168 ekip. Letos jih v Kopru pričakujejo vsaj 160, prvič tudi pet selekcij iz Izraela ter nove skupine iz Francije in Skandinavije.

“To pomeni več kot 3000 gostov, če ne štejemo spremljevalcev. Gre za zelo zahtevno prireditev. Z organizacijo se ukvarjamo vse leto. Potrebujemo 120 ljudi in 120.000 evrov, s prijavninami pa zberemo le desetino,” je pojasnil Tone Barič, direktor podjetja Eurofest, športna agencija.

V Kopru bodo prispevali za subvencije

Jim bo torej koprska občina namenila občutnejšo finančno injekcijo? “Denarja ne bo prispevala. Njen vložek bo omogočil uspešno izpeljavo prireditve,” je odgovoril koprski podžupan Peter Bolčič. Koprska občina bo prispevala za subvencije pri najemu športnih dvoran in nastanitvenih zmogljivosti v osnovnih šolah, kar naj bi bilo vredno 30.000 evrov.

Barič se nadeja tudi podpore sponzorjev iz vrst koprskega gospodarstva. Za letošnji Eurofest pa napoveduje, da se bo dogajal na Bonifiki, v dvorani in zunaj nje, in v bližnji dvorani OŠ Koper. Osrednje prizorišče, kakršno je bila izolska Lonka, kjer “smo se vseskozi soočali s prostorsko stisko”, bo Ukmarjev trg. Informacijska pisarna, novinarsko središče in večerne prireditve pa bodo v Taverni. “Poudarek je na druženju. Eurofest povezuje mlade z vsega sveta.”

V Izoli že predvideli denar v proračunu

So izolsko občino obvestili o selitvi? “Z izolsko občino ni bilo nobenih pogajanj. Težave s financami in nastanitvijo se vlečejo že osem let,” pojasnjuje Barič in dodaja, da je večina udeležencev želela biti nastanjenih v osnovnih šolah blizu rokometnih igrišč, česar jim v Izoli niso mogli več zagotoviti.

Več kot polovico so jih morali nastaniti v koprskih šolah, prevozi v Izolo pa so se izkazali za veliko breme.

“Napovedana selitev Eurofesta pomeni 'nož v hrbet' vsem Izolanom, ki so festival pomagati prirejati več kot dve desetletji. Zavedati se moramo, da Eurofesta ne predstavlja le Tone Barič, ampak vsi rokometaši, prostovoljci in športni klubi, ki so bili vanj vključeni,” je prepričan izolski župan Igor Kolenc.

Po vseh letih podpore bi pričakoval, da se bo Barič oglasil na sedežu občine in povedal, da si v Izoli ne želi več organizirati prireditve. “Od leta 2010 smo Eurofestu iz proračuna namenili od 10.000 do 16.000 evrov letno. Tudi letos smo predvideli denar. Poleg tega smo udeležence festivala oprostili plačila turistične takse in organizatorju omogočili brezplačno uporabo javnih površin. Denar in pomoč so vsako leto zagotovili tudi Komunala, Center za kulturo, šport in prireditve ter vse tri osnovne šole. Dopis o tem, da Eurofesta v Izoli letos ne bo, pa smo dobili šele z današnjo pošto,” je nanizal Kolenc.

Za razvoj športnega turizma

Kot je poudaril Sekule Popovič, na koprski občini zadolžen za šport, prireditve nikakor niso želeli prevzeti Izoli. Bolčič pa je selitev označil za nagrado koprski občini, ki je v zadnjih letih veliko vlagala v športno infrastrukturo: “Namen koprske občine je, da takšna prireditev ostane v Kopru, saj smo si zadali razvoj športnega turizma. Za velikonočne praznike bo drugi pokal Kopra v rokometu, gostili bomo tudi univerzitetno prvenstvo v košarki in druga tekmovanja.”

MIRJANA CERIN


Najbolj brano