Eno okno za ladje v Kopru

Pomorski agenti o prihodih ladij v naše pristanišče zdaj ločeno obveščajo Luko Koper in upravo za pomorstvo, carino in policijo, če je treba, pa še veterinarsko inšpekcijo in druge organe.

 Foto: Dokumentacija Luke Koper
Foto: Dokumentacija Luke Koper

KOPER > Nova evropska uredba o formalnostih poročanja v pomorskem prometu, ki je že začela veljati, pa od vsake države članice zahteva vzpostavitev nacionalnih enotnih oken, prek katerih pomorski agenti poročajo državnim organom podatke o prihodih in odhodih ladij.

Luka in uprava sta zato povabila vse, ki jih ta problematika zadeva, na delovni sestanek, na katerem so se pogovarjali, kako bi zagnali enotno okno, v katerem bi se zbirali podatki o prihodih ladij, vsi organi pa bi imeli dostop do njih. O svojih izkušnjah so jim pripovedovali tudi gostje s Hrvaške, iz Latvije in nemškega pristanišča Hamburg, kjer so to že vzpostavili. “Pri nas imamo še veliko zakonodajnih ovir, saj bo treba urediti pristojnosti med različnimi organi in zadeve poenostaviti,” pravi direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Predsednik zveze pomorsko prometnih agencij Emil Bandelj poziva pristojne, da to uredijo čimprej: “Agentom je vseeno, kateri organ vzpostavlja enotno okno, za nas je pomembno, da podatke o ladjah pošljemo samo enkrat.”

KG


Najbolj brano