Enkrat Pirančan, Pirančan za vedno

Piran - kot je bil nekoč. Pod tem naslovom se v odprti skupini na facebooku kopičijo dragoceni dokumenti časa - črnobele fotografije in razglednice piranskih uličic in trgov ter njegovih prebivalcev, stare od nekaj desetletij do več kot sto let.

S kajaki po poplavljenem Tartinijevem trgu. Foto: Osebni Arhiv Igorja Štibilja
S kajaki po poplavljenem Tartinijevem trgu. Foto: Osebni Arhiv Igorja Štibilja

PIRAN > Odprta facebook skupina, v kateri uporabniki od letošnjega poletja nizajo stare fotografije Pirana in s komentarji pojasnjujejo njihovo vsebino, postaja prava zakladnica informacij o Piranu iz časov, ko je po mestu še vozil tramvaj.

Skupine na družabnem omrežju ni odprl domačin, kot bi bilo pričakovati, pač pa Zagrebčan Hrvoje Bratanić. “Skupino sem odprl, ko sem na internetu našel nekaj zanimivih fotografij Pirana. Pobrskal sem po facebooku in ugotovil, da takšne skupine za Piran še ni, medtem ko za druga mesta so,” je za Primorske novice pojasnil Bratanić. Na vprašanje, kaj ga tako močno povezuje s Piranom, da se mu je želel na tak način pokloniti, pa odgovori: “Piran je krasno mesto, ki ga obiskujem že 40 let in kjer sem preživel najlepše poletne mesece. Upam, da bom tam preživel tudi penzijo.”

Med uporabniki, ki objavljajo fotografije iz svojih domačih predalov, iz knjig ali iz drugih virov na internetu, daleč največ prispeva Igor Štibilj, ki pa tako kot Bratanić ni doma v Piranu. Vsaj ne več, saj ga je življenjska pot zanesla v Spodnjo Idrijo, kjer živi, oziroma v Ljubljano, kjer dela. Je pa Piran doma v njegovem srcu. “Enkrat Pirančan, Pirančan za vedno. Zaradi te skupine sem pristal na facebooku,” nam je zaupal, ko smo ga pobarali o njegovem bogatem doprinosu spletni skupini. “V Piran smo hodili na počitnice do smrti none, ko so njeno hišo prodali. Leta 2008 sva z ženo kupila majhno stanovanjce v Piranu in skoraj vsak konec tedna sva z ženo in pogosto tudi z vnučko v Piranu.”

Stare fotografije Pirana že nekaj let zbira iz različnih virov - z interneta, iz knjig, od prijateljev, kupuje jih na bolšjih sejmih ... Fotografije sam tudi grafično popravi in z njih odstrani poškodbe, ki so nastale s časom. Meni, da se je stran Piran - kot je bil nekoč lepo prijela, “ker ima Piran neko magično moč in te začara”. Rad deli fotografije, ker ga veseli, da tudi drugi uživajo v njih, najbolj pa je zadovoljen, ko najde kakšno, ki je posebna ali pa prikazuje njemu ljub del Pirana.

ILONA DOLENC


Najbolj brano