Eko in avtohtono oživljanje Pomjana

Ekološko, avtohtono, zdravo, tradicionalno, lokalno ... Takšni pridevniki so zaznamovali prireditev, ki je zadnjo avgustovsko soboto že tretjič oživila Pomjan, vasico v koprskem zaledju.

Odprta vrata  kantine pr
Odprta vrata kantine pr'Hlaja je privabila vse generacije obiskovalcev. Foto: Dane Podmenik

POMJAN > Dogodek Oživel Pomjan tradicionalno nastaja pod taktirko Turistično kulturnega društva Pomjan in Zavoda Eko-Humanitatis, k sodelovanju pa vselej pritegnejo še lokalne ekološke kmetije in društva. Tokratno prireditev so pripravili pod okriljem projekta Soustvarjamo trajnostni razvoj območja Dragonje, za kar so finančno pomoč prejeli iz Finančnega mehanizma EGP ter občin Koper in Piran.

“Praznik prispeva k promociji vasi, ki je zaradi svoje lege in ohranjene tradicionalne podobe eden od biserov podeželja Istre. Obenem imajo obiskovalci možnost poskusiti lokalno kulinariko, ekološke pridelke ter izdelke kmetij in obrtnikov s celotnega istrskega podeželja,” je zadovoljen Dane Podmenik iz Zavoda Eko-Humanitatis. Kot primer dobre prakse izpostavlja povezovanje in skupno promoviranje podeželja slovenske Istre kot en teritorij in eno blagovno znamko.

Na letošnjem prazniku je sodelovalo več kot 15 lokalnih kmetij, društev in obrtnikov, vrata pa je odprlo kar pet vaških kantin. Dodatni poudarek je bil letos namenjen istrski kulinariki. Tako sta na prazniku nastopila tudi mlada lokalna kuharja Almir Begić (nekdanji tekmovalec šova Gostilna išče šefa), ki je za obiskovalce pripravljal istrske jedi v moderni preobleki, in Simon Pribac (iz gostišča Idila), ki je pripravil ponudbo tipične istrske kulinarike. “Organizatorji že snujemo načrte, kako prihodnje leto praznik dodatno nadgraditi, saj le kakovost izvedbe in pristnost dolgoročno prinašajo dobre rezultate,” napoveduje Podmenik. NH


Najbolj brano