Džungla sredi Portoroža še čaka

Nekdanja vrtnarija v Portorožu še čaka na prostorske načrte, ki bodo omogočili gradnjo na njenem območju. Medtem so se kanele in robidovje tako razrasli, da so povsem prekrili razbite rastlinjake, območje pa je tudi priročno odlagališče odpadkov.

Pogled z balkona Vinka Piška na morje kanel, ki so prerasle nekdanjo vrtnarijo
Pogled z balkona Vinka Piška na morje kanel, ki so prerasle nekdanjo vrtnarijo 

PORTOROŽ > Območje je tako zaraščeno, da so visoke kanele in robidovje začeli motiti sosede, ki omenjajo celo, da so opazili ambrozijo. To je agresiven plevel, ki povzroča alergije, in ga morajo lastniki zemljišč zatirati. Da mu rastje ne bi sililo na balkon, ga je Vinko Pišek, ki ima hišo nad nekdanjo vrtnarijo, nekaj kar sam posekal. Pričakuje, da se bo po dolgih letih vendarle kaj premaknilo, da bo lastnik območje uredil in ne bo več le gnezdo kač in golazni.

“Želimo čim prej graditi”

Dobrih 21.500 kvadratnih metrov veliko zemljišče na izjemni lokaciji ob Prečni poti na pobočju nad Vilo Mario in hotelom Marko je pred dobrima dvema letoma od Istrabenza turizem kupilo češko železarsko podjetje Moravia Steel. Njegov solastnik je tudi Tomaž Subotič, Celjan, ki živi in dela v Pragi. Za nakup nekdanje portoroške vrtnarije so takrat ustanovili hčerinsko podjetje, Moravia Steel nepremičnine, ki je za nekdanjo vrtnarijo plačalo 5,5 milijona evrov. Ob nakupu so napovedali, da bodo v dveh letih v Portorožu zgradili hotel in manjše vile. A že bežen pogled na zemljišče pove, da se v tem času ni zgodilo nič, le kako prikolico odpadkov je kdo odloži nanj.

“Seveda želimo, da bi čim prej začeli graditi, imamo vezana sredstva, stroške s pripravo projektne dokumentacije ... Projekt pripravlja biro Sadar in Vuga. Ko dobimo gradbeno dovoljenje, bomo to sporočili, a občina še ni uredila ustreznih podlag, ki bi omogočale izdajo dovoljenja,” je na vprašanje, ali so zamisli za gradnjo hotela še aktualne, odgovoril Subotič. Dodaja še, da bodo o odlaganju odpadkov obvestili pristojne inšpekcijske službe.

Rastje je moteče le, če sega nad cesto

A zelene zapleta sredi Portoroža še nekaj časa ne bo nadomestil ne hotel ne kaka druga zgradba, saj mora Občina Piran najprej sprejeti podroben prostorski načrt. “V njegovem okviru moramo najprej urediti ceste in vse dostope do parcel in že obstoječih hiš, saj je trenutno dostop zelo otežen in ne bi prenesel dodatne pozidave,” pojasnjujejo v občinski upravi.

Postopek sprejema podrobnega načrta pa se lahko zavleče tudi več let, za zdaj pa je šele v fazi priprave oziroma pogovorov z lastnikom zemljišča.

Tudi kanel in robidovja za zdaj ne bo nihče pregnal. Njihovo odstranitev lahko občina na podlagi določil odloka zahteva le, če veje segajo nad javno površino. To se je v preteklosti že zgodilo, ko je bujno rastje z območja nekdanje vrtnarije sililo na cesto in zakrivalo javno razsvetljavo.

HELENA RACE


Najbolj brano