Dve desetletji znanstvenega dela v Istri

Včeraj je minilo 20 let od dneva, ko je vlada potrdila sklep o ustanovitvi Znanstveno-raziskovalnega središča. Postalo je temelj raziskovalcev v Istri in tudi širše. Pod njegovim okriljem je izšlo 507 publikacij, sodelovalo je v 509 projektih, ima devet inštitutov in več kot 140 sodelavcev.

Slavnostne seje zbora zaposlenih ZRS UP se je  udeležil tudi predsednik Borut Pahor.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slavnostne seje zbora zaposlenih ZRS UP se je udeležil tudi predsednik Borut Pahor.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Včeraj so 20-letnico Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) obeležili tudi s slavnostno sejo zbora zaposlenih v dvorani sv. Frančišča Asiškega, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pripravili so okroglo mizo o etiki in morali v znanosti, v Armeriji pa pos-tavili razstavo dokumentov in publikacij, ki so mejniki ZRS.

Seme v istrsko znanstveno sfero je vrgla že revija Annales, ki je izšla leta 1991, je spomnila Lucija Čok, prva direktorica ZRS: “ZRS je bil temeljni kamen zbora vseh raziskovalcev, ki so bili pripravljeni delati na periferiji, saj je običajno vse vleklo v Ljubljano. Koper se je tako vpisal v anale.”

S prvim aplikativnim projektom, izoblikovanjem znamke oljčnega olja slovenske Istre, je ZRS začelo leta 1996. Istega leta je nastala tudi založba Annales, ki se lahko pohvali z več kot 500 izdanimi publikacijami. V prvih evropskih projektih so začeli sodelovati leta 2000, tri leta kasneje je zaživela Univerza na Primorskem, vanjo se je vključilo tudi ZRS. Od leta 2001 so nastajali inštituti (devet jih deluje pod okriljem ZRS), ki povezujejo interdisciplinarno znanstveno delo na območju severnega Jadrana. Danes razmere znanosti niso najbolj naklonjene, a države, ki so znale pomen znanosti ohraniti tudi v svojih proračunih, dvigujejo gospodarsko rast, v zavesti Slovenije tega še ni, opaža Čokova.

Večjo podporo iz okolja si želi tudi Rado Pišot, zdajšnji direktor ZRS. Večinoma se zanašajo na evropske projekte. “Trenutno sodelujemo v 21 projektih. V zadnjih petih letih smo jih izpeljali 46, v katerih je bil delež ZRS 9,6 milijona evrov,” pravi. V 20 letih je ZRS sodelovalo z več kot 350 sodelavci, danes ima 141 zaposlenih (med njimi veliko takšnih, ki sodelujejo pri projektih). HR


Najbolj brano