Za Cimos dobra vest iz Bruslja

Potem ko je Cimos prejšnji teden dočakal pravnomočnost svoje prisilne poravnave, zdaj prihaja še dobra novica iz Bruslja: državna pomoč koprskemu podjetju je skladna s pravili Evropske unije.

DUTB namerava Cimos prodati do konca leta.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
DUTB namerava Cimos prodati do konca leta.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Tokratna preiskava je pokazala, da posodobljeni načrt temelji na realističnih predpostavkah in bi moral družbi omogočiti, da v razumnem časovnem okviru ponovno začne dolgoročno uspešno poslovati,” so ocenili v evropski komisiji. Poleg tega se je Cimos zavezal, da bo zmanjšal svoje proizvodne zmogljivosti s prodajo treh donosnih obratov, kar bo omejilo izkrivljanje konkurence, ki jo povzroča pomoč. Nenazadnje pa bo skupina tudi sama bistveno prispevala k stroškom prestrukturiranja. Pomoč za prestrukturiranje v višini 97 milijonov evrov, ki jo Slovenija namerava dodeliti proizvajalcu avtomobilskih delov Cimos, je tako skladna s pravili EU o državni pomoči in zato upravičena, je odločila komisija.

Lažje v prodajo

Odobrena državna pomoč bo olajšala prodajo tega koprskega izdelovalca sklopov in sestavnih delov za avtomobilsko industrijo. Prisilna poravnava za Cimos je prav nedavno postala pravnomočna. DUTB, ki je zdaj Cimosov največji lastnik, ga namerava do konca leta prodati, že čez nekaj tednov pa bo v Cimos prišel novi predsednik uprave Gerd Rosendahl.

Cimosu je komisija julija leta 2013 odobrila 35 milijonov evrov začasne državne pomoči. Koprsko podjetje se tedaj znašlo v finančnih težavah zaradi velikega bančnega dolga, ki ga ni zmoglo odplačevati.

Takrat je Slovenija izdala jamstvo za 35 milijonov evrov posojila, ki ga je nato več bank odobrilo skupini Cimos. S tem so skupini Cimos omogočili rešitev sedanjih likvidnostnih težav in čas za pripravo načrta temeljitega prestrukturiranja.

Slovenija je novembra leta 2013 priglasila načrt prestrukturiranja, ki je bil odvisen od sklenitve pogodbe o prostovoljnem prestrukturiranju dolgov s Cimosovimi bankami. Pogajanja z bankami so propadla, v družbi so uvedli prisilno poravnavo. Cimosovi upniki so oktobra leta 2014 dosegli dogovor, Slovenija pa je načrt prestrukturiranja posodobila. V njem so se banke in država dogovorile, da bodo Cimosov dolg prestrukturirale tako, da ga bodo pretvorile v lastniške deleže in podaljšale obdobje odplačila.

Poravnati morajo še 125 milijonov

Postopek prisilne poravnave je postal pravnomočen prejšnji teden. Upniki so v delnice družbe pretvorili za 168,6 milijona evrov terjatev. Cimos, ki mora poravnati še za malo manj kot 125 milijonov evrov obveznosti, letos posluje z dobičkom. SR, STA


Najbolj brano