Država že razmišlja o sankcijah

Z dokončanjem projekta Solis na Bonifiki se zopet zapleta. Hypo leasing, ki je z državo podpisal pogodbo za ureditev upravnega središča na tej lokaciji, se je pretekli mesec preoblikoval in naložbo v Kopru predal svoji pravni naslednici, družbi Heta Asset Resolution. Ta pa ne namerava uresničiti dogovora.

V tem delu bi po načrtih uredili upravno središče in na eni lokaciji združili različne urade Foto: Nataša Hlaj
V tem delu bi po načrtih uredili upravno središče in na eni lokaciji združili različne urade Foto: Nataša Hlaj

KOPER >Po načrtih, ki segajo v predkrizne čase, bi moralo biti upravno središče na koprski Bonifiki skorajda zgrajeno. Velikopotezni projekt je še daleč od uresničitve, saj ga je v veliki meri zavrl najprej potop Primorja, ki bi moral zgraditi objekt, zdaj pa bodo njegovo nadaljnjo usodo krojile še novonastale okoliščine.

Lažje odstopiti, kot zagristi v projekt?

“Zaradi izjemno kompleksne situacije celotnega projekta Bonifika smo se odločili za odstop od projekta, s čimer so že seznanjene vse vpletene stranke,” je skopo pojasnilo holdinga Heta Asset Resolution (HAR), ki se ukvarja z dejavnostjo finančnega zakupa.

Na seznamu številnih podjetij, ki jih je ustanovil ta holding, najdemo tudi družbo Urbana prenova Izola (UPI). Heta ima v tem podjetju, ki je registrirano za izvedbo stavbnih projektov, največji, kar 40-odstotni lastniški delež. Direktor UPI je Janez Zemljarič, nekoč vpliven politik, ki se še vedno pojavlja v ozadju nekaterih poslov. Pred kratkim so ga preiskovalci NPU pridržali zaradi domnevnega napeljevanja h kaznivemu dejanju pri poslih med Kliničnim centrom Ljubljana in podjetjem Medicoengineering.

V ministrstvu za pravosodje, ki je od bivšega ministrstva za javno upravo podedovalo (še) neuresničen državno-zasebni projekt, so se novembra lani strinjali s prošnjo Hypo Alpe Adria za podaljšanje pogodbenega roka za prevzem dokončanega objekta. Ministrstvo bi ga nato po načrtih plačalo s postopnim odkupom. Stavba je konstrukcijsko sicer skoraj dokončana (manjkajo še najvišje etaže), vendar je treba izvesti še vsa obrtniška in instalacijska dela ter namestiti opremo. Po načrtih bi se v nove pisarne na Bonifiko preselili koprska občinska uprava, Davčni urad Koper, Upravna enota Koper, koprska izpostava Geodetske uprave RS in različne inšpekcijske službe.

Za ministrstvo je pogodba še veljavna

Kako torej v ministrstvu za pravosodje komentirajo informacijo, da so v Hypo leasingu oziroma njegovi naslednici družbi Heta Asset Resolution vrgli puško v koruzo? Pravijo, da jih je ta sicer res seznanil, da ne namerava nadaljevati s projektom in želi prekiniti pogodbo z državo. A tako zlahka se - kot kaže - ne bodo mogli rešiti bremena danih obljub.

“Vztrajamo, da se naložba uresniči. Kljub odločitvi Hypo leasinga je pogodba še vedno veljavna in zavezuje obe stranki, saj ni prišlo do sporazumne razveze pogodbe” so neomajni v ministrstvu. Napovedujejo, da bodo uveljavljali vse pravne možnosti, ki jih zakonodaja in pogodba predvidevata za primer neizpolnitve pogodbe oziroma izpolnitve z zamudo. Opozarjajo, da je bila veljavna pogodba za gradnjo upravnega centra sklenjena na podlagi javnega razpisa, zato je nemogoče, da bi naložbo prevzel kakšen drug strateški partner, ki ni Hypo leasing oziroma njegov pravni naslednik Heta Asset Resolution. Dokler je veljavna prej omenjena pogodba, pa država ne more izvesti novega javnega razpisa za isti predmet. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano