Država za ZRS po odcepitvi od primorske univerze načrtuje 250.000 evrov

Vlada je na spletu objavila gradivo glede prenehanja članstva Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) v Univerzi na Primorskem. V njem se za ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda v letu 2017 načrtuje 250.000 evrov. Vlada naj bi to točko obravnavala v kratkem, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje.

Vlada je na spletu objavila gradivo glede prenehanja članstva 
Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) v Univerzi na 
Primorskem. V njem se za ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda v letu 2017 načrtuje  250.000 evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vlada je na spletu objavila gradivo glede prenehanja članstva Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) v Univerzi na Primorskem. V njem se za ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda v letu 2017 načrtuje 250.000 evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Vlada je informacijo o prenehanju članstva ZRS v Univerzi na Primorskem (UP) objavila med gradivi v obravnavi na svoji spletni strani. Poleg seznanitve s sklepi upravnega odbora in senata UP glede prenehanja članstva ZRS predvideva, da naj bi vlada pooblastila ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) za izvedbo postopkov glede prenehanja članstva ZRS in prenosa njegove raziskovalne dejavnosti na nov javni raziskovalni zavod, ki ga bo ustanovila država.

Novoustanovljeni javni raziskovalni zavod se bo lahko povezoval z drugimi raziskovalnimi institucijami doma in v svetu na področjih znanstvenih disciplin, ki jih razvijajo njegovi inštituti. Kot ugotavljajo v dokumentu, je večina raziskovalcev na ZRS že zdaj vključena v številne mednarodne partnerske mreže, kar pa bi veljalo sistemsko še bolj spodbuditi. Vsekakor pa se bo lahko ZRS vključil tudi v Koordinacijo samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije.

V raziskovalnih mrežah in povezovanjih bo lahko javni raziskovalni zavod ZRS igral aktivno vlogo kot partner v nacionalnih in mednarodnih projektih, spodbujevalec novih politik v internacionalizaciji znanosti, promotor slovenske znanstvene odličnosti in si prizadeval, da bo skupaj z drugimi raziskovalnimi zavodi utemeljil na osnovi dosežkov ustrezno financiranje raziskovanja v državnih okvirih.

MIZŠ naj bi imel v skladu s predlogom v proračunskem letu 2017 za ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda načrtovanih 250.000 evrov.

Na ministrstvu so pojasnili, da naj bi se vlada kmalu seznanila s sklepi upravnega odbora in senata UP glede prenehanja članstva ZRS. Obenem se bo vlada odločila, ali bo pooblastila MIZŠ za izvedbo postopkov glede prenehanja članstva, in se opredelila tudi do nadaljnjih korakov v zvezi z dejavnostjo ZRS.

Omenjene točke ni bilo na dnevnem redu današnje seje vlade, bo pa predvidoma obravnavana v kratkem, so dodali.

Glede na to, da je izstop ZRS iz univerze treba formalno izpeljati do 30. septembra, je pričakovati, da bo vlada gradivo obravnavala prihodnji teden, torej še pred svojim poletnim dopustom.

V začetku tedna se je rektor UP Dragan Marušič prek spletne strani univerze odzval na dopis direktorja ZRS Rada Pišota o vključitvi zaposlenih ZRS v napoved izvajanja študijskih programov za prihodnje študijsko leto. Marušič je spomnil na zavezujoče sklepe upravnega odbora in senata univerze, po katerih po prenehanju članstva ZRS zaradi kolizije interesov delavci, ki se bodo zaposlili pri drugem delodajalcu, ne morejo imeti sklenjenega delovnega razmerja na UP.

Marušič je zato prepričan, da Pišot s svojimi dopisi napeljuje k neuresničevanju sklepov senata univerze ter moti pripravo na akademsko leto 2016/17.

STA


Najbolj brano