Država ni prišla kot darilo (foto)

“Dogodki izpred 25 let tvorijo temelje naše državnosti. S tem pa tudi temelje naše nove samozavesti in odgovornosti,” je danes na državni proslavi ob dnevu suverenosti in 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije v koprski Areni Bonifika poudaril predsednik vlade Miro Cerar.

Na proslavi je sodelovalo več kot sto praporščakov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na proslavi je sodelovalo več kot sto praporščakov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Država ni prišla kot darilo, kmalu po osamosvojitvi pa so bili državljani že pred težkimi preizkušnjami, je danes izpostavil predsednik vlade Miro Cerar. “Postali smo žrtev pretiranega samozadovoljstva in celo napuha, postali smo žrtev lastnega pohlepa ter nespoštovanja človeka in institucij pravne države,” je dejal. Sledila je kriza, ki nas je po besedah Cerarja streznila: “Danes že bolje razumemo, da lastna država pomeni predvsem odgovornost, trdo delo in prizadevanje za lasten obstoj in razvoj. Slovenija bo obstala in imela svetlo prihodnost le, če bomo dovolj spoštovali drug drugega, si dogovorno prizadevali za gospodarski razvoj, za ohranitev in obnavljanje naših naravnih bogastev, za kakovostno šolstvo, zdravstvo in socialo ter za vse drugo, kar je v korist človeka,” je dejal.

Ocenil je, da si je država “povrnila tako politični kot gospodarski ugled in verodostojnost,”ter izpostavil, da se Slovenija modernizira. Zahvalil se je vsem pogumnim, ki so tvegali in delovali, da se je osamosvojitev iztekla uspešno.

Pred 25 leti, v noči na 26. oktober leta 1991, je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA.

Proslavo je režiral Tomaž Letnar. V umetniškem delu proslave so nastopili dijaki Gimnazije Koper, združeni pevski zbori Primorske pod vodstvom Antona Baloha, združeni otroški zbori pod vodstvom Ingrid Poropat, mlade harfistke pod vodstvom Svetlane Lučke Joksić s solistko Bilko Peršič, plesalke skupine KDP v koreografiji Kjare Starič Wurst, mlade telovadke gimnastičnega društva Capris pod vodstvom Samante Čuk Grgič in Superior Engineering - Formula Student Team Ljubljana.

Program so ob video projekcijah povezovali igralci Pavle Ravnohrib, Jernej Čampelj in Dominik Vodopivec, pianist Bojan Gorišek, tolkalisti Petra Vidmar, Žiga Petrič in Filip Korošec, violinistki Nina Pirc in Ajda Kralj, violist Nejc Mikolič, čelist Sebastian Bertoncelj, kontrabasistka Sara Souidi, flavtistka Irena Rovtar, klarinetist Aljaž Beguš, kitarist Sandi Černoša in pevka Lea Sirk.

Avtorsko glasbo za proslavo in priredbe pesmi je pripravil skladatelj Marjanreka Peternel, scenografijo in video projekcije pa Marco Juratovec in Den Baruca.

Župani občin Koper, Izola in Piran se državne proslave niso udeležili, zaradi neizpolnjenih obljub vlade. Namesto izolskega župana Igorja Kolenca je v imenu občine na proslavo prišel podžupan Valdi Morato, koprskega župana Borisa Popoviča je nadomestil podžupan Peter Bolčič, piranskega župana Petra Bossmana pa prva občinska nadzornica Marjetka Česnik. Proslave so se poleg drugih gostov udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Milan Brglez in obrambna ministrica Andreja Katič.

REKA ŠAV


Najbolj brano