Država dolguje že milijon evrov

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v tem trenutku dolguje Mestni občini Koper 998.000 evrov. “Za hidravlične izboljšave istrskih vodovodov smo sami založili denar. Predvidevam, da ga bomo dobili v kratkem,” pravijo v koprski občini.

 Na vprašanje, ali bi lahko prej končali gradnjo vodovoda in preplastitev ceste v Ulici II. prekomorske brigade, je Raf Klinar odgovoril: “Imeli smo toliko težav in vsakodnevnih usklajevanj z ljudmi, da je dobro, da smo delo sploh končali.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na vprašanje, ali bi lahko prej končali gradnjo vodovoda in preplastitev ceste v Ulici II. prekomorske brigade, je Raf Klinar odgovoril: “Imeli smo toliko težav in vsakodnevnih usklajevanj z ljudmi, da je dobro, da smo delo sploh končali.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Gre za skoraj 7,5 milijona evrov nepovratnega denarja, namenjenega hidravličnim izboljšavam vodovodnega sistema v Istri. Zagotoviti ga mora ministrstvo za kmetijstvo in okolje, z izdatno pomočjo kohezijskega sklada Evropske unije.

Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema v Istri so se začele oktobra lani, dokončati pa jih morajo do sredine leta 2015. V koprski, izolski in piranski občini bo v tem času nastalo 34 gradbišč. Če obnova ne bo končana do sredine prihodnjega leta, ministrstvo za kmetijstvo in okolje ne bo upravičeno do črpanja kohezijskega denarja.

Ministrstvo je novembra lani podpisalo tudi pogodbo o sofinanciranju izboljšav vodovodnega sistema in v njej začrtalo mesečno dinamiko izplačil. Denar naj bi izplačevalo glede na zahtevke, ki jih Mestna občina Koper kot naročnik projekta posreduje ministrstvu. Doslej je občina v Ljubljano poslala dva zahtevka, vredna 998.000 evrov, prejela pa ni niti centa evropskega oziroma državnega denarja.

“Izgubili smo že kup živcev. Vse smo plačali sami, saj država svojih obveznosti ne izpolnjuje, vse pa mora potekati po terminskem planu,” je o zaenkrat enosmernem prometu z državo še povedal Raf Klinar s koprske občine.

Kdaj bo občina, ki kot glavni partner zahtevke pošilja v imenu vseh treh istrskih občin, prejela obljubljeni denar? Iz službe za stike z javnostjo ministrstva za kmetijstvo in okolje odgovora o datumu izplačila nismo prejeli. Zatrjujejo, da glede tega ni nobenih posebnosti. Prvi zahtevek koprske občine za poplačilo računa so prejeli 26. junija, drugega pa 2. julija. “Oba zahtevka za izplačilo sta v postopkih kontrole na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Izplačilo iz naslova proračunskih postavk evropske kohezijske politike bo izvedeno, ko bodo uspešno zaključene vse kontrole in izvedeni vsi predpisani postopki,” pojasnjujejo.

Težave s sofinanciranjem projekta niso nove. Že marca smo poročali, da so izplačila iz kohezijskega sklada in države otežena. Okoljsko ministrstvo se je takrat branilo, da imajo težave z izplačili zato, ker so v sprejetem državnem proračunu za leto 2014 znižali porabo njihovega ministrstva. Sprva so za pomanjkanje denarja krivili finančno ministrstvo, nakar so začeli “intenzivno reševati težave z likvidnostjo okoljskih kohezijskih projektov - skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvom za finance”.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano