Druženje, ki obuja tradicijo

Zabave, veselice, shodi, šagre ... Poletje je pravi čas za zabavo in druženje, a nekatere prireditve imajo še dodano vrednost. Šagro v Sv. Antonu, denimo, je minulo soboto obogatilo srečanje pihalnih orkestrov, v nedeljo pa so v vasi ponovno obudili krajevni praznik Karmenco.

Godba na pihala Sv. Anton je bila gostiteljica srečanja 
pihalnih orkestrov.  Foto: Arhiv Orkestra Sv. Anton
Godba na pihala Sv. Anton je bila gostiteljica srečanja pihalnih orkestrov.  Foto: Arhiv Orkestra Sv. Anton

SV. ANTON > Tradicionalna šagra v Sv. Antonu, vasici nad Koprom, je poleg večerne zabave s skupino Orange juice, popoldan gostila srečanja pihalnih orkestrov. Na prizorišču ob krajevnem domu so se predstavili Društvo Godba na pihala Slovenske Konjice, Vrhovska vaška godba, Godbeno društvo Prosek in domača, KUD Svoboda - Godba na pihala Sveti Anton, ki ji dirigira Giorgio Praselj in je bila med drugim tudi v vlogi organizatorja. “Po nekajletnem premoru smo lani gostili orkestre iz slovenske Istre, letos pa smo ponovno obudili širše, tudi nekoliko mednarodno srečanje. In vzdušje je bilo preprosto krasno. Težko ga je opisati,” je o prireditvi dejal Edi Jurjevčič, podpredsednik društva in tubist, ki poudarja, da so tovrstna srečanja dragocena, ker so ob prijetnem druženju namenjena tudi navezovanja stikov z društvi, ki imajo podobna poslanstva. “Nenazadnje pa so to tudi priložnosti za strokovne izmenjave,” je še dejal Jurčevič, ki je z ostalimi glasbeniki uspešno kljuboval enemu najtoplejših poletnih koncev tedna - ob 18. uri so namreč termometri na igrišču kazali 38 stopinj Celzija.

“V Svetem Antonu imamo radi Glasbo. Približno 1850 nas je. Krajevno skupnost sestavlja več zaselkov. Kot zanimivost naj omenim, da je v preteklosti kar nekaj zaselkov imelo svojo godbo. Na primer v Potoku, Kavaličih ... V Potoku je doma tudi profesor glasbe Darij pobega, ki je vrsto let vodil Loprski pihalni orkester pa tudi našo godbo in te dni praznuje rojstni dan, veliko jih šteje, a je še vedno mladosten,” je na odprtju povedal predsednik krajevne skupnosti Sv. Anton Bogdan Kavrečič. Izrazil je zadovoljstvo, da bo jeseni v novi šoli začela delovati glasbena pripravljalnica koprske Glasbene šole: “To je pridobitev za kraj. Potrebovali bi tudi oddelek glasbene šole, da pridobimo mlade godbenike, ki bi prevzeli prapor godbe na pihala še za nadaljnjih sto let. To je naša želja in upam, da se slej ko prej uresniči.”

A Kavrečič je zadovoljen tudi zato, ker so v nedeljo popoldan v vasi obudili nekdanji vaški praznik Karmenco s procesijo. “Nekateri se še spominjajo, da je nekoč prišla v vas 'žlahta' od vsepovsod, v vasi so prespali. S sorodniki so šli na procesijo s kipom matere božje v Fikone in nazaj do cerkve. Nedeljsko mašo in procesijo ter večerno zabavo z ansamblom smo ponovno povezali v celoto, ki ji rečemo Karmenca,” je povedal Kavrečič. Tudi nedeljsko druženje je v Sv. Antonu sklenila zabava s priljubljeno istrsko zasedbo Ne me jugat.

MPG


Najbolj brano