Društvo bo vrnilo ključe zavetišča

Komunala Koper še ni prevzela upravljanja Obalnega zavetišča za zapuščene živali v Dvorih pri Sv. Antonu. Neuradno smo sicer izvedeli, da kljub temu že zagotavljajo javno službo na področju zaščite živali. Medtem pa podporniki Obalnega društva proti mučenju živali že ves teden vztrajajo v izpraznjenem zavetišču. Pravijo, da bodo ključe prostorov vrnili v torek, za četrtke pa napovedujejo protestni shod.

Iz pasjih boksov ni več slišati laježa.  Foto: Helena Race
Iz pasjih boksov ni več slišati laježa.  Foto: Helena Race

DVORI > V koprski občini včeraj nismo uspeli izvedeti, v kakšni fazi je obtičal primopredajni postopek glede zavetišča. Za izjave je pristojen zgolj koprski župan Boris Popovič, ki pa se na našo prošnjo po komentarju ni odzval.

Komunala in občina želita mirno rešitev

Po neuradnih podatkih naj se koprska občina in Komunala prevzema zavetišča ne bi lotili na silo. V Komunali sicer zavetišča še niso prevzeli pod svoje okrilje, na papirju pa so njegov interventni upravljalec. V registru agencije za javnopravne evidence in storitve imajo vpisane dodatne dejavnosti, kar jim omogočajo ukvarjanje s področjem zaščite živali.

Čeprav trdijo, da jim podporniki društva ne dovolijo vstopiti v zavetišče, je veterinarka, ki so jo na novo zaposlili v Komunali, že sprejela nekaj klicev glede problematike zapuščenih živali in podobnih težav. Nobene živali sicer (še) niso sprejeli v oskrbo, čeprav imajo za to zagotovljene prostorske pogoje. Lokacije, kje bodo po potrebi začasno sprejemali živali, za zdaj ne želijo izdati.

Predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec pravi, da te dni pospravljajo zavetišče in iz prostorov umikajo svoje stvari. “Po nasvetu naše nove odvetnice bomo ključe zavetišča vrnili v torek, protestni shod pa bo v četrtek,” napoveduje.

Naj stopijo skupaj in se nehajo prepirati

V društvu se vseskozi sklicujejo na podatek, da občina Ankaran, ki je prav tako lastnica zavetišča, ne podpira akcije preostalih treh občin, vendar ankaranski župan Gregor Strmčnik opozarja, da se ne bodo pustili manipulirati ne eni ne drugi strani. “Dobro bi bilo, da se pregrete glave umirijo. Oboji imajo prav in oboji ga lomijo. Naj stopijo skupaj in se nehajo prepirati. V tej zgodbi je bistveno preveč govora o politiki in premalo o osnovni temi, o zadovoljstvu živali v zavetišču,” je kritičen.

Meni, da bi morala službo na področju zaščite živali opravljati kompetentna, strokovno usposobljena služba, ki bi za to dejavnost skrbela kakovostno in za primerno ceno. Glede Komunale Koper pa ocenjuje, da ne vidi zadržkov, če izpolnjuje vse pogoje. “Mislim, da bi bilo za živali najbolje, če bi Komunala in Obalno društvo proti mučenju živali združili moči,” predlaga Strmčnik. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano