Dražje nadomestilo le za Luko

Koprski občinski svetniki so včeraj po skrajšanem postopku potrdili nov odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. V občinskih službah so med drugim na novo opredelili kriterije in ovrednotili območja, kjer bodo zaračunavali nadomestilo. Tega bo po novem treba poravnati tudi za nezazidljiva stavbna zemljišča. Občanov spremembe za zdaj ne bodo udarile po žepih, saj niso spreminjali vrednosti točk in s tem zneskov za plačilo. Višje nadomestilo bo morala plačati le Luka Koper.

V Kopru so sprejeli višje nadomestilo za uporabo stavbnega 
zemljišča za Luko, za občane pa ne. Nadomestilo bo treba 
plačati tudi za nezazidljiva stavbna zemljišča. Foto: Jaka Jeraša
V Kopru so sprejeli višje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za Luko, za občane pa ne. Nadomestilo bo treba plačati tudi za nezazidljiva stavbna zemljišča. Foto: Jaka Jeraša

KOPER, PIRAN > Obračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča po novem odloku predvideva ohranjanje obstoječega modela, ki pa so ga zgolj prilagodili spremembam prostorskega urejanja.

Promet bo še naprej dušil mesto

Vrednost točk za odmero nadomestila, denimo, tudi v prihodnje ostaja enaka kot letos. Od leta 2017 dalje pa bodo višino točk določali s sklepom občinskega sveta.

V občinskih strokovnih službah tokratne novosti v odloku utemeljujejo z dodatnimi dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri določanju kriterijev in meril, ki so podlaga za odmero nadomestila. Predstojnica urada za nepremičnine Maja Šviligoj Cernaz je svetnikom pojasnila, da je na to med drugim vplivala določitev nove cestne navezave za drugi vhod v pristanišče z razširitvijo Bertoške vpadnice, ki bo potekala izključno na območju koprske občine.

“Ta bo poleg obstoječega vhoda, ki je prav tako umeščen v Kopru, ponovno dodatno obremenjevala mesto s prometom. Vse to pa je posledica neuresničenega državnega lokacijskega načrta za navezavo luke Koper na avtocestno omrežje z gradnjo Srminske vpadnice,” opozarja Šviligoj Cernazeva.

Nadalje našteva, da so morali pri pripravi dokumenta upoštevati tudi nameravano podaljšanje prvega pomola v Luki Koper, nadaljevanje obratovanja kamionskega terminala na obstoječi lokaciji znotraj naselja Koper in odločitev, da država ne bo zgradila drugega tira železniške proge na odseku Divača-Koper.

Včeraj je koprski občinski svet potrdil proračun za iztekajoče leto. Tega niso mogli narediti prej, saj je bilo treba počakati na podpis medsebojnih sporazumov, s katerimi so omogočili prehod na samostojno financiranje v novonastali ankaranski občini in postavili temelje za delitev premoženja med občinama Koper in Ankaran. Župana Boris Popovič in Gregor Strmčnik sta dogovore podpisala prejšnji teden, včeraj pa so jih koprski občinski svetniki tudi uradno zakoličili s sklepom. Predlog proračuna za prihodnje leto bodo svetniki na svoje mize dobili najverjetneje januarja. Ker ga torej niso sprejeli pred začetkom leta, bo občina od januarja do marca zopet na začasnem financiranju.

Več za ceste, da Luka ne bi trpela

“Vse od naštetega dejansko pomeni ponovno prevalitev tovornega prometa na cestno infrastrukturo na območju naše občine,” še spomni predstojnica koprskega občinskega urada za nepremičnine. Pravi, da vsi navedeni dejavniki pomenijo za lokalno skupnost višje stroške urejanja mesta, kar se odraža v dodatnih vlaganjih v gospodarsko javno infrastrukturo, ki pa je po drugi strani nujna za nemoteno delovanje pristanišča.

V koprski občinski upravi so zato prepričani, da je mogoče te negativne učinke na mesto sanirati zgolj z določitvijo novih meril in kriterijev, ki so podlaga za obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Tega bo tudi zaradi tega Luka Koper v prihodnje plačevala dražje.

Koprsko svetnico iz vrst SLS Olgo Franca je zanimalo, ali drži, da se je Luka Koper pritožila na odmero nadomestila. Le-to naj bi bilo (natančnejših podatkov na seji ni bilo slišati) za 15 odstotkov (580.000 evrov) višje od dosedanjega. Šviligoj Cernazova je informacijo potrdila, a obenem svetnico seznanila, da je ministrstvo za finance pritožbo zavrnilo.

Čeprav je Olga Franca vztrajala, da so po njenem vedenju vsebinske spremembe v odloku nezakonite, pa je predstojnica urada za nepremičnine takšne navedbe zanikala.

Piranski občinski svetniki so včeraj sprejeli proračun za prihodnje leto. Vanj se bo nateklo 21,3 milijona evrov (letos 23,5 milijona), občina pa bo porabila 23,8 milijona evrov (letos 20,6 milijona). Razliko med prihodki in odhodki bo poravnala z denarjem, ki ji bo ostal letos. Zadolževanja občina ne načrtuje, bo pa morala skoraj milijon evrov nameniti za plačilo kreditov, ki jih je najela v letih 2009, 2011 in 2014; od teh posojil ostaja neplačanih še za 7,2 milijona evrov glavnic. Med večjimi postavkami piranskega proračuna je - poleg izdatkov za vrtce, šole, socialo, šport, kulturo, avtobusne prevoze, turistično združenje in drugo - še obnova obale na Fornačah, zapiranje odlagališča v Dragonji, vzdrževanje cest in ulic ... HR

O nadomestilu tudi v Piranu

Včeraj so tudi piranski občinski svetniki spreminjali odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča.

A spremembe so le natančneje določile nekatere podrobnosti (na primer, katere zunanje poslovne površine sodijo med zazidana stavbna zemljišča, kakšno je točkovanje na območjih umirjenega prometa ...). Niso pa spremenili vrednosti točk in s tem zneskov za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano