“To je odlična promocija” (foto)

“V vseh letih, odkar se krajevne skupnosti in turistična društva predstavljamo na prireditvi Koper na dlani, nisem videl še toliko obiskovalcev. To je res odlična promocija za naše mesto. Mislim, da največ povedo obrazi zadovoljnih turistov s potniških ladij, ki so kar obletavali stojnice in pokušali domače dobrote,” je v soboto vtise strnil Oras Jerman iz Turističnega društva Glem.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na stojnici, kjer so svojo ponudbo na ogled postavili prebivalci vasice Glem, so si obiskovalci oblizovali prste ob degustaciji klobas, sira, kruha in keksov. Ženske pa so se raznežile, ko jim je Oras Jerman v roke pomolil turške nageljne, ki jih je večer prej nabral kar na domači njivi.

Sicer pa med tradicionalno pestro ponudbo na 60 stojnicah nista manjkala niti enološka paradna konja tukajšnjih krajev, refošk in malvazija. Ponudbo so domačini dopolnili še z močnejšimi tekočimi zvarki domače pridelave, kot so žganje iz žižol, žajblja, rude, divjih češenj, robidnic in drugih darov matere narave.

Ko se predstavijo krajevne skupnosti in turistična društva, je v zraku vselej vonjati domačnost, ki obiskovalce mamljivo vabi k številnim dobrot polnim stojnicam. Nekateri domačini so se tudi tokrat izkazali in na pladnjih predstavili izvirne kulinarične zamisli, ki jih pripravljajo iz darov matere narave, spet drugi so stavili na vedno priljubljeno kombinacijo vina, pršuta in kroštol, tretji pa so svojo ponudbo dopolnili z ekološkimi kozmetičnimi izdelki, ki jih potrošniki vse bolj cenijo.

Druščina iz Anglije, ki je v Koper prispela na eni od dveh potniških ladij (Celebrity Constellation in Thomson Celebration s skupno 3400 potniki), ki sta se v soboto privezali ob bok potniškega terminala, je presenečeno ugotavljala, da takšnega gostoljubja v drugih mestih niso deležni. “Imamo res srečo, da je prihod ladje sovpadal z vašo prireditvijo. To je res super! Škoda, ker zaradi omejitev na ladjo ne moremo odnašati določenih izdelkov, vendar smo z radovednostjo poskušali tudi hrano, ki nam je bila neznana,” je bil navdušen Steve.

Na stojnici KZ Agraria so prodali tako rekoč vse češnje in jagode. “Presenetljivo veliko Rusov je bilo v mestu,” je ugotavljala ena od prodajalk. Turisti so pohvalili pristne okuse domačega sadja in kar pred stojnico spili tam kupljen domač sok iz breskev in korenčka. Sobotno pestro dogajanje pa je zaznamovalo tudi trg pri Kapitaniji, na katerem so pripravili že 23. turnir pandola za pokal sv. Nazarija. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano