Minister Počivalšek na sestanek v Luko

Premier Miro Cerar je v odzivu na blokado koprskega pristanišča pozval upravo Luke Koper, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču, saj se slovenskim in tujim podjetjem ustvarja nepopravljiva škoda. Na ultimate delavcev ne pristaja. “Ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,” je dejal.

Delavci Luke Koper vztrajajo pri blokadi vseh vhodov v 
pristanišče.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Delavci Luke Koper vztrajajo pri blokadi vseh vhodov v pristanišče.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA> Premier Miro Cerar je v izjavi za medije blokado označil kot popolnoma nesprejemljivo, saj se z njo Luki in slovenskim ter tujim podjetjem dela nepopravljiva škoda, ki se meri v milijonih evrov, ter škoduje ugledu Slovenije. Prav tako blokada, zaradi katere je ustavljen tovorni železniški promet v državi, po njegovem prepričanju bistveno poslabšuje možnosti za gradnjo drugega tira Koper-Divača.

“Ugled Slovenije je na preizkušnji, zato je nujno, da se ta blokada odpravi. To, kar se zdaj dogaja v Luki Koper, ni v okviru pravne države in gospodarjenja z državnimi podjetji,” je opozoril.

Uprava Luke Koper, od koder so v zadnjih dneh leteli številni očitki na vlado, mora po Cerarjevih besedah nemudoma zagotoviti normalen proces v pristanišču, sicer bo odgovorna za nastalo škodo. Še enkrat je spomnil na vse korake, ki jih država izvaja za izvedbo projekta drugi tir, zdaj pa mora vodstvo Luke opraviti tisto, za kar je odgovorno.

“Ne sme pa neposredno vlada vstopati v podjetje in prevzemati dirigentske palice, tega se moramo odvaditi. Prej je vsaka vlada, vsaka politična stranka posegala v podjetja in banke ter kadrovala” je poudaril in dodal, da je njegova vlada prva vzpostavila merila za upravljanje z državnim premoženjem. Zato po njegovem nekateri težko prenesejo, da se ta zgodba končuje in da vlada resno dela na drugem tiru.

V Luko gre minister Počivalšek

Je pa Cerar ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška poklical, naj se nemudoma vrne iz tujine in se še danes sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic ter ugotovi, kaj se dogaja. Poročilo pričakuje še danes.

Radio Slovenija je sicer poročal, da uprava Luke Koper že od jutra krizno zaseda. V Luki Koper so na vprašanje, kakšne ukrepe za ureditev razmer uprava sploh lahko sprejme, odgovorili, da žal ne veliko, saj so zahteve delavcev neposredno usmerjene na vlado oziroma premierja. V Luki Koper se tudi ne bodo odzvali na premierjeve pozive, saj bodo počakali na sestanek z ministrom Počivalškom.

Bo pa Cerar danes na to temo sestankoval tudi z nekaterimi drugimi ministri. Ob tem pa poudarja, da vlade ne bo nič odvrnilo nadaljevanje reformnih ukrepov in da mora Luka Koper ostati v državni lasti, saj gre za strateško naložbo. Zato se mu popolnoma nerazumno zdi poslušati nasprotne trditve, saj “enostavno ni res”, da želijo privatizirati Luko. “Teh laži je toliko, da jih moram vedno znova demantirati,” je še poudaril.

Cerar je spomnil, da je v preteklih dneh javno pozval k ravnanju v smeri umiritve razmer v Luki Koper in Kopru pred petkovo skupščino, na kateri naj bi na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) zamenjali tri nadzornike.

Obžaluje odstop Jazbeca

Po Cerarjevih besedah je SDH prepoznal nastale razmere, temu prisluhnil in na skupščini zato tudi umaknil predlog za menjavo, ki je vznemiril Luko Koper in javnost na Primorskem. Na vprašanje, ali je šlo za navodilo politike vodstvu holdinga, pa je odgovoril, da se ni vmešaval v delo nikogar.

V odzivu na odločitev prvega moža SDH Marka Jazbeca, ki je odstopil tik pred začetkom skupščine, je premier dejal, da tega lahko razume, a ga vseeno obžaluje. Če je bila odločitev za menjavo strokovna in je imela podporo nadzornega sveta, je razumel, da je bil umik zahteve namenjen le umiritvi razmer.

Do tega ni prišlo, saj delavci od petkovega jutra blokirajo vhode v koprsko pristanišče, od Cerarja pa zahtevajo, da pride v Luko in jim zagotovi še odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje ter jasno pove, kakšne načrte ima država z Luko Koper.

Vendar Cerar na te zahteve ne pristaja, saj kam bi pa “prišli z ultimati v tej državi”.

“Dobili smo dokaze o načrtovanem razkosanju pristanišča”

Delavci Luke Koper vztrajajo pri blokadi vseh vhodov v pristanišče. Vstopiti ne more noben tovornjak niti vlak, izjema so le nevarni in hitro pokvarljivi tovori. “Dobili smo dokaze o načrtovanem razkosanju pristanišča in odpiranju koncesijske pogodbe,” je izpostavil Svet delavcev Luke Koper v današnjem sporočilu za javnost.

Svet delavcev, ki je prevzel vlogo posrednika med zaposlenimi in vlado, je pozval predsednika vlade, da pride v Koper in zaposlenim “razloži iskreno in enkrat za vselej, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem. V nasprotnem primeru bo ta vlada nosilo celotno odgovornost za nastalo situacijo in posledice,” so zapisali.

Zaradi nadaljevanja blokade v Luki Koper je tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ). Trenutno je po pojasnilih Luke v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče. Uprava družbe in ožje vodstvo družbe ugotavljata, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade, od katerega pričakujejo prihod v Luko.

“Spričo neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča in hkrati lagala celotni slovenski javnosti, da to ni res, je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo,” je Svet delavcev še zapisal v sporočilu za javnost.

Prenova koncesijske pogodbe in možnost vzpostavitve pristaniške uprave

Izpostavili so še, da so posredno prejeli elektronsko sporočilo državnega sekretarja Metoda Dragonje, v katerem je ta, poleg kopije programa razvoja pristanišča 2016-2020, priložil tudi dodatno pojasnilo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, “iz katerega je jasno razvidno, da je minister vseskozi zavajal javnost, ko je v intervjujih trdil, da vlada ne razmišlja o ustanovitvi pristaniške uprave in o odpiranju koncesijske pogodbe ter o podeljevanju delov pristanišča drugemu koncesionarju,” pravijo.

Na petkovi skupščini družbe, ki je dvignila temperaturo na Primorskem, je Slovenski državni holding (SDH) umaknil za upravo in delavske predstavnike sporen predlog zamenjave treh nadzornikov na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc, še pred tem pa je s čela SDH odstopil tudi Marko Jazbec. A delavci zahtevajo tudi odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje, ki je upravo in delavske predstavnike med drugim razburil z nekaterimi izjavami na seji komisije DZ za nadzor javnih financ, ko je navajal zastarele podatke o dobičkonosnosti podjetja.

Svet delavcev je izpostavili dva po njihovem mnenju ključna poudarka omenjenega dokumenta, in sicer predlog, da se problematike ne razrešuje v okviru sprejema programa razvoja pristanišča, ampak ob prenovi koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe, kar pomeni, da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, a bi bilo pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča potrebno zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča (port authority).

Delavci zgroženi nad odzivom Brgleza

Svet delavcev je objavil tudi sporočilo delavcev, v katerem predsednika državnega zbora Milana Brgleza pozivajo, da se javno opraviči delavcem Luke Koper za svoj včerajšnji odziv, ko je zaprtje vhoda v pristanišče za tovornjake označil za neke vrste atentat na podjetje in na državo. “Delavci Luke Koper smo zgroženi nad odzivom predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Milana Brgleza na današnji spontani protest delavcev v Luki Koper, kar kaže na popolno aroganco, predrznost in vzvišenost v odgovarjanju človeka iz elitnega kroga privilegirancev, ki si drzne delavce v pristaniški dejavnosti pozivati, da naj ne postavljajo svojih privilegijev pred koristi Luke Koper,” so zapisali. Sprašujejo ga, ali ve, kako je delati podnevi, ponoči, ob delovnikih, ob vikendih, ob praznikih, ob burji in mrazu, ob vročini in nevihtah na lesnem, kontejnerskem, avtomobilskem in ostalih terminalih v vseh letnih časih in vseh mogočih pogojih, medtem ko on govori o privilegijih. Pišejo, da so delavci in delavke v kratki zgodovini naše države priča številnim nevzdržnim in škodljivim vedenjem ministrov, nadzornikov, direktorjev in predsednikov uprav, ki na zdrava podjetja “gledajo z očmi hijen, ki komaj čakajo na trenutek raztrganja ponujenega plena.”

Preberite še:

Vodstvo Luke pozvalo Cerarja, naj vzpostavi kontakt z delavci

Delavci so zaprli pristanišče

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano