Dobili 300.000 evrov, pol manj, kot so pričakovali

Na včerajšnji dražbi osmih stanovanj je izolska občina namesto najmanj 561.577 evrov iztržila le 308.577 evrov. Od osmih stanovanj je prodala pet - za dve ni bilo vplačane varščine, pri tretjem si je edini dražitelj na koncu premislil. V občinski upravi so kljub temu zadovoljni, češ da bodo z izkupičkom nadaljevali z obnovo neprofitnih stanovanj. Skromna vsota pa ne bo rešila proračuna, ki je od prodaje premoženja predvideval kar 6,5 milijona evrov prihodkov.

Dražba občinskih stanovanj v Izoli je pritegnila številne posameznike, domačini bi   v njih  živeli, kdo drug pa bi jih kasneje tudi  
prodal za višjo ceno. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dražba občinskih stanovanj v Izoli je pritegnila številne posameznike, domačini bi v njih živeli, kdo drug pa bi jih kasneje tudi prodal za višjo ceno. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA >Največ zanimanja sta vzbudili dve stanovanji, slabih 60 kvadratnih metrov veliko Pod Šaletom 8 in niti 27 kvadratnih metrov obsežno stanovanje s skoraj pol tolikšno kletjo v Prečni ulici 8. Prvemu je izhodiščna cena s 73.000 evrov zrasla na 87.000, kupil ga je David Hrvatin z uveljavljanjem predkupne pravice, ki jo stvarnopravni zakonik dopušča v stavbah z največ petimi stanovanji in vsaj dvema lastnikoma. Začetno ceno stanovanja v Prečni ulici (34.000 evrov) pa je Matej Pančur iz podjetja Pančo iz Zgornjega Tuhinja višal do 44.000.

Predkupno pravico je uveljavila tudi Suzana Sever, in sicer za 29 kvadratnih metrov obsežno stanovanje v Ljubljanski ulici 4. Dobila ga je za izklicno ceno 35.577 evrov.

Čeprav je župan Igor Kolenc predvidel, da se bo s prodajo občinskega premoženja letos zbralo 6,5 milijona evrov, so po naših izračunih z včerajšnjo dražbo vred doslej prodali za manj kot 850.000 evrov nepremičnin. Da so načrtovane številke prenapihnjene, sta na proračunski seji februarja letos opozorila Vlado Marić in Danilo Markočič, oba iz Desusa. Vse kaže, da bo zato potreben rebalans proračuna.

Občini je uspelo prodati eno od dveh prostih stanovanj v neprofitnem bloku Livade. Manjšega, ki ima 44 kvadratnih metrov, je kupil Valter Vivoda, Koprčan, ki razmišlja o selitvi v Izolo. Vsaj tako nam je povedal po dražbi in dodal, da ni pričakoval, da ga bo dobil že za izhodiščnih 77.000 evrov. Nasprotno pa občini ni uspelo prodati 36 kvadratnih metrov obsežnega stanovanja z ločenimi sanitarijami na Velikem trgu 8, ker si je edini dražitelj iz podjetja Mapros iz Horjula premislil. Vodji dražbe odvetnici Moniki Mavsar je povedal, da je tik pred dražbo ugotovil, da občina stanovanja doslej še ni pravilno vpisala v zemljiško knjigo. Pred dražbo pa je prodaji tega stanovanja ugovarjal sosed Rok Zelenko, češ zaradi slabe izvedbe sanitarij zamaka v njegovo stanovanje. “To zamakanje bo moral odpraviti bodoči lastnik,” je vztrajal.

S prodajo petih stanovanj se je stanovanjski fond občine zmanjšal na 316. V občinski upravi pravijo, da so prodali tista stanovanja, za katera so ocenili, da niso strateškega pomena za občino, ker so obkrožena s stanovanji v zasebni lasti. “Občina si je zadala, da bo svoja stanovanja združevala,” pojasnjuje Kristina Zelić, svetovalka izolskega župana. Pred dražbo so stanovanja spraznili in obnovili, z izjemo stanovanja v Ljubljanski ulici 4, kjer morajo stanovalca izseliti po sodni poti, vendar so postopki že sredi izvršbe.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano