Dober odziv občanov Pirana k oblikovanju celostne prometne strategije občine

V piranski občini se je iztekel rok za oddajo predlogov o celostni prometni strategiji. Z odzivom so zadovoljni, saj so prejeli med 50 in 60 predlogov, nadpovprečno dobro sta bili obiskani tudi javni razpravi v Piranu in Luciji, je ocenil Matej Dobovšek iz družbe Lineal. Predlogi bodo tudi podlaga za pripravo za vodstvo občine zavezujočih ukrepov.

Če se je torkova razprava v Piranu (na fotografiji) vrtela 
predvsem okoli težav domačinov s parkiranjem, pa so občani 
v Luciji največ časa namenili umestitvi bodoče hitre ceste na 
relaciji Jagodje-Lucija.  Foto: Nataša Čepar
Če se je torkova razprava v Piranu (na fotografiji) vrtela predvsem okoli težav domačinov s parkiranjem, pa so občani v Luciji največ časa namenili umestitvi bodoče hitre ceste na relaciji Jagodje-Lucija.  Foto: Nataša Čepar

LUCIJA > Kot je robu sredine javne razprave v Luciji za STA pojasnil Matej Dobovšek, vzporedno pripravljajo celostno prometno strategijo še v petih oz. šestih podobno velikih občinah in, medtem ko se je drugod razprav udeležilo po deset ali 15 občanov, jih je bilo v Piranu povprečno po 60 do 70. Vključno s predlogi, ki so prispeli prek elektronske pošte oz. spleta, pa so prejeli med 50 in 60 različnih predlogov.

Predlogi so različni, veliko pa se jih nanaša na mirujoč promet, sploh v mestu Piran, kar je tam zelo pereč problem, je ugotavljal Dobovšek. Kot je napovedal, bodo vse predloge preučili, jih sistematsko uredili in nanje tudi odgovorili, vse pa bo v duhu čim večje transparentnosti objavljeno tudi na spletu.

Kočni rezultat bo niz ukrepov, ki bodo obvezujoči za občino, in to ne le za trajanje mandata sedanjega župana, je poudaril Dobovšek. "Gre za vizijo občine na področju urejanja prometa za naslednjih 15, 20 let," je dodal.

Oblikovanje strategije, ki ima za cilj izboljšati mobilnost in kakovost bivanja občanov, pa bo omogočilo tudi črpanje evropskih sredstev za konkretne rešitve. Pri tem je pomembno, da je del denarja že na mizi, saj je ministrstvo za infrastrukturo od kohezijskega sklada na ravni cele države že dobilo okoli 48 milijonov evrov, ki jih bodo razdelili po občinah. Čeprav ključ delitve sredstev še ni znan, je Dobovšek prepričan, da bo piranska občina tu deležna "opaznega dela".

V dvorani krajevne skupnosti Lucija je bilo v sredo slišati različne predloge. Največ jih je bilo namenjenih ureditvi in boljši označitvi kolesarskih in pešpoti ter ureditvi mirujočega prometa, slišati pa je bilo tudi manj običajne predloge, kot vzpostavitev tramvajske povezave od Dragonje do Tartinijevega trga, kot je nekoč že obstajala.

Če se je torkova razprava v Piranu po poročanju nekaterih medijev vrtela predvsem okoli težav domačinov s parkiranjem, pa so občani v Luciji največ časa namenili pereči problematiki, ki sicer ni predmet prometne strategije. Gre za umestitev bodoče hitre ceste na relaciji Jagodje-Lucija. Ta bi bila "katastrofa" in bo zarezala v Lucijo, zato njene izgradnje ne smejo dovoliti, je bilo slišati.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je sicer pred časom dal zagotovilo, da promet po hitri cesti do Lucije, ki bi pomenila slepo črevo za promet iz notranjosti države proti Hrvaški, ne bo stekel pred ureditvijo ceste do mejnega prehoda Dragonja.

Takšna zagotovila očitno niso pomirila občanov, prisotnih na sredini razpravi. Občinski svetnik Denis Fakin je tako napovedal, da bo storil vse, da do izgradnje hitre ceste do Lucije, kot je zamišljena, ne pride. Če bo treba, je dodal, so za to pripravljeni ustanoviti tudi civilno iniciativo.

STA


Najbolj brano