Do poletja bodo porušili črne lope in garaže

Uporabniki nadstrešnic in garaž na Tomažičevem in Nazorjevem trgu v Kopru ter na različnih lokacijah v Olmu, Prisojah in Šalari so te dni prejeli obvestilo koprskega občinskega inšpektorata s pozivom, naj nedovoljeno postavljene objekte odstranijo. Na njihovem mestu bo koprska občina uredila parkirišča.

Garaže na Nazorjevem trgu so si nekateri stanovalci postavili 
sredi 60. let prejšnjega stoletja. V koprski občini opozarjajo, 
da so si na tak način prilastili površine, ki so bile namenjene 
širši javnosti in  drugim uporabnikom.  Foto: Nataša Hlaj
Garaže na Nazorjevem trgu so si nekateri stanovalci postavili sredi 60. let prejšnjega stoletja. V koprski občini opozarjajo, da so si na tak način prilastili površine, ki so bile namenjene širši javnosti in drugim uporabnikom.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER >Koprčan, ki svoje identitete ni želel razkriti, pravi, da je garažo na Nazorjevem trgu postavil leta 1965. “Skupaj s še tremi stanovalci smo dobili dovoljenje občine, da objekte lahko zgradimo. Vso dokumentacijo sem že zbral, zato se bom prihodnji teden odpravil do inšpektorjev in dokazoval svoj prav,” napoveduje.

V koprski občini pojasnjujejo, da je inšpektorat s postopki začel po uradni dolžnosti in na podlagi prijav. “Nekateri uporabniki so si določene površine, ki so bile namenjene širši javnosti, prilastili in so drugim uporabnikom na različne načine onemogočali dostop in njihovo uporabo,” opozarjajo v občini.

Svojo odločitev o odstranitvi več sto nadstrešnic, garaž in drugih podobnih objektov utemeljujejo tudi s podatkom, da so stanovalci slednje postavili na javnem dobrem. Proste površine na teh območjih bodo nato namenili ureditvi dodatnih parkirnih mest, obljubljajo v občinski upravi. Parkirna mesta v starem mestnem jedru bodo še naprej namenjena le stanovalcem s parkirnimi dovolilnicami.

Po 15 dneh od objave inšpekcijskega sklepa bo sledila izdaja odločb o odstranitvi. Na podlagi teh dokumentov bo občina ugotovila, kdo je garaže in nadstrešnice postavil in te prostore tudi uporabljal, ter jim bo naložila njihovo odstranitev. Po 15 dneh bo za tiste površine, na katerih ne bo mogla izslediti uporabnika garaž, izdala sklep o dovolitvi izvršbe, torej rušenja. V koprski občini napovedujejo, da bo akcija trajala predvidoma do poletja.

V središču mesta in drugih primestnih soseskah torej nadaljujejo s sistematičnim rušenjem na črno zgrajenih montažnih garaž in uličnih lop, ki s svojim neurejenim videzom kazijo okolico. Pred leti so podobno čistilno akcijo že izvedli v Resslovi ulici, podobno usoda pa je doletela tudi ropotarnice in ulične shrambe v Božičevi in Tovarniški ulici. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano