Direktorica rektorju očita, da jo je trpinčil in nadlegoval

Direktorica Študentskih domov Univerze na Primorskem Astrid Prašnikar je konec julija inšpektoratu za delo prijavila rektorja univerze Dragana Marušiča. V prijavi mu očita, da jo je trpinčil in spolno nadlegoval na delovnem mestu. Čas je občutljiv za oba: Prašnikarjevi se izteka mandat na funkciji direktorice, Marušič pa bo novembra ponovno kandidiral za rektorja univerze.

Astrid Prašnikar in Dragan Marušič imata pred seboj negotovo prihodnost: ona ne ve, kaj 
jo čaka, ko ji poteče mandat direktorice Študentskih domov, on pa se bori za nov rektorski 
mandat.  

 Foto: STA
Astrid Prašnikar in Dragan Marušič imata pred seboj negotovo prihodnost: ona ne ve, kaj jo čaka, ko ji poteče mandat direktorice Študentskih domov, on pa se bori za nov rektorski mandat.  Foto: STA

KOPER Direktorica Študentskih domov (ŠD) Astrid Prašnikar je že od leta 2012 beležila dogodke, ki po njenem dokazujejo, da se je rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič do nje obnašal poniževalno, ji grozil, jo spolno in drugače nadlegoval, skratka trpinčil na delovnem mestu.

Marušič želi vsaj njeno nevtralnost

Dogajanje naj bi sodu izbilo dno letos, ko sovpadata dva dogodka: izteka se mandat Prašnikarjeve na čelu ŠD in bližajo se volitve za novega rektorja primorske univerze. Marušič naj bi, trdi Prašnikarjeva, ureditev njenega bodočega delovnopravnega statusa pogojeval z njenim obnašanjem in ravnanjem v času volilne kampanje. Od Prašnikarjeve naj bi, če želi ugodno rešitev za svojo nadaljnjo zaposlitev, pričakoval, da bo v mesecih do volitev “vsaj nevtralna”, saj da ni “estetsko”, če on rešuje njen status, ona pa medtem podpira njegove protikandidate.

Astrid Prašnikar še trdi, da so jo večkrat prizadele Marušičeve neprimerne, opolzke in tudi vulgarne besede, ki jih je občutila kot spolno nadlegovanje. Marušič naj bi ji na primer omenjal, da v stiku z njo energije “delujejo drugače”, da je njegov odnos do nje “večdimenzionalen” in da Prašnikarjeva vpliva preveč, zaradi česar postane “nekje mehek ... ma ne spodaj”.

“Čas je izbral rektor, ne jaz”

Prašnikarjeva je pred dvema tednoma domnevno sporno dogajanje prijavila inšpektoratu za delo. Tam nam prejema prijave včeraj niso mogli potrditi, saj so dolžni varovati tajnost vira, a vse gradivo je že ušlo v javnost. V torek ga je visokošolski učitelj ene od fakultet, ki delujejo pod okriljem UP, objavil na spletišču visokošolskega sindikata.

V kontekstu preteklih napetosti med Marušičem in Prašnikarjevo - Marušič je Prašnikarjevo kot članico prejšnjega vodstva univerze ovadil zaradi suma goljufije na škodo EU pri gradnji kampusa Livade - in ob dejstvu, da bodo 5. novembra na UP potekale volitve novega rektorja, prijava mobinga lahko ustvari vtis, da gre za maščevanje direktorice rektorju.

Sedanje dogajanje ni povezano niti z zadevo Livade niti z rektorskimi volitvami, zatrjuje Prašnikarjeva. Za prijavo se je odločila izključno zaradi nedopustnega obnašanja rektorja, ki je eskaliralo junija letos, ko ji je rektor prepovedal sodelovanje s protikandidati in bil do nje še posebej žaljiv. “Verjamem, da bo sedaj marsikdo želel - glede na dejstvo, da sem bila del vodstva v prejšnjem mandatu - prikazati zadevo tako, kot že velikokrat v teh štirih letih, da je rektor tu žrtev in ne nekdo, ki takšna nedopustna dejanja izvaja. V bistvu se krivda velikokrat zavestno in nedopustno prenese na žrtev, ki je prijavo dala,” pravi. Resnico bo pokazal čas in pristojne institucije, verjame Prašnikarjeva, ki poudarja, da zadeva zdaj v javnost ne prihaja prek nje. Medijev o svojih težavah ni obveščala tudi zaradi zaskrbljenosti, da bi izzvala povračilne ukrepe s strani vodstva univerze.

Direktorica ima svoje interese

Na rektoratu koprske univerze imajo prav tako svoje videnje dogodkov. Stvar je občutljiva in rektor se je izločil iz vseh postopkov, ki se nanašajo na Prašnikarjevo, pravijo in dodajajo, da naj bi bilo že do zdaj jasno, da gre za krivo prijavo. “Tovrstna prijava ima najverjetneje razlog v kontinuiranih najavah osebe, da bo uporabila vsa pravna in nepravna sredstva, da si bo ponovno zagotovila delovno mesto direktorice Študentskih domov. Izteka se ji namreč štiriletni mandat, zato je, kot ste seznanjeni, odprt razpis za novega direktorja, ki pa še ni zaključen,” nam je sporočil pomočnik rektorja Gregor Kos.

Prašnikarjeva naj bi na tem delovnem mestu še naprej videla sebe za poln delovni čas, medtem ko naj bi želel Marušič v duhu racionalizacije uvesti delno delovno obremenitev. “Pred zaključkom mandata je prejšnji rektor prof. Bohinc delovno mesto spremenil v delovno mesto za polni delovni čas, brez dejanskih podlag v konkretnem delokrogu ter na delovno mesto imenoval najtesnejšo sodelavko iz časa ministrovanja in rektorovanja,” sporoča Kos.

Zadevo je v drugi polovici julija že obravnavala tudi komisija UP, pristojna za mobing. Neuradno smo izvedeli, da je petčlanska komisija soglasno ugotovila, da dejanja rektorja “ne kažejo znakov spolnega ali drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu.” A Astrid Prašnikar opozarja, da je večino članov v to komisijo imenoval Marušič, na zaslišanju pa je imela občutek, da jo obravnavajo kot storilko in ne kot žrtev mobinga.

JANA KREBELJ


Najbolj brano