Direktorica Študentskih domov je ostala brez službe

Študentski domovi Univerze na Primorskem (UP) imajo novega direktorja, Viljema Tisnikarja. Zamenjal je dosedanjo direktorico Astrid Prašnikar, ki je po zamenjavi ostala brez službe. Ker je imela pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas in bi ji UP morala najti drugo delovno mesto, bo pravico iskala na sodišču.

Astrid Prašnikar je imela pogodbo o zaposlitvi za nedoločen 
čas in bi ji UP morala najti drugo delovno mesto, zato bo 
pravico iskala na sodišču. Foto: Tina M. Valenčič
Astrid Prašnikar je imela pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas in bi ji UP morala najti drugo delovno mesto, zato bo pravico iskala na sodišču. Foto: Tina M. Valenčič

KOPER > Mandat direktorice Študentskih domov UP je Astrid Prašnikar po štirih letih potekel že konec junija. Takrat je z UP sklenila novo pogodbo o zaposlitvi na mestu direktorice za čas do novega razpisa. “Ta pogodba je vsebovala določilo, da se mi po imenovanju novega direktorja ponudi ustrezno delovno mesto glede na stopnjo izobrazbe,” pravi.

Ni bilo primernega delovnega mesta

A ko je direktor Študentskih domov postal Viljem Tisnikar, je rektor Dragan Marušič Prašnikarjevi poslal sklep o prenehanju delovnega razmerja. 23. decembra je prejela obrazložitev, da zanjo ni na voljo ustreznega delovnega mesta. Ker je prepričana, da je tak sklep nezakonit, bo pravico iskala na sodišču.

Zdaj že nekdanja direktorica Študentskih domov in rektor UP pa že imata odprt spor, ki še čaka na prvo obravnavo na sodišču. Julija lani je Prašnikarjeva inšpektoratu za delo prijavila Marušiča in mu očitala, da jo je trpinčil in spolno nadlegoval na delovnem mestu. Marušič naj bi, je trdila Prašnikarjeva, njeno zaposlitev na mestu direktorice pogojeval z njenim ravnanjem v času volilne kampanje za rektorske volitve.

Na UP odgovarjajo, da so v njihovi službi za kadrovske in pravne zadeve ugotovili, da “na rektoratu in članicah UP ob prenehanju funkcije nekdanje direktorice Študentskih domov ni bil odprt noben ustrezen kadrovski razpis, na katerega bi še bila mogoča pravočasna prijava”.

Sporen naj bi bil tudi postopek imenovanja oziroma izbiranja novega direktorja. Tisnikar, ki je tudi Marušičev svetovalec, je bil izbran šele v tretjem poskusu. “V zadnjem poskusu je prišlo celo do razrešitve enega od članov sveta Študentskih domov, Gorazda Drevenška, in imenovanja drugega člana, da bi na tak način pridobili soglasje k imenovanju kandidata, ki je nato postal direktor,” pravi Prašnikarjeva.

Na UP odgovarjajo, da so Drevenška zamenjali, ker se večkrat in brez opravičila ni udeležil sej. Drevenšek pa pojasnjuje, da se sej ni udeleževal, ker se ni strinjal z načinom izbiranja direktorja Študentskih domov. Svetniki so namreč na mizo dobili le ime enega od prijavljenih kandidatov, ki so ga lahko le potrdili ali zavrnili. Ker se s takšnim načinom dela ni strinjal, ni želel več sodelovati na sejah.

Pol direktor, pol svetovalec

A prijavljenih na razpis je bilo zagotovo več, med njimi je bila vsaj še Prašnikarjeva, ki je prepričana, da je “izpolnjevala pogoje in imela odlične reference”. V času njenega vodenja so Študentski domovi podvojili tržno dejavnost, sobe v domu v Portorožu so v celoti obnovili z denarjem, ki so ga zaslužili na trgu, povišala se je tudi ocena bivalnega standarda, našteva.

Tisnikarja so kot najprimernejšega kandidata izbrali kadrovska služba, prorektor in svet zavoda, utemeljujejo na UP. Na univerzi je bil že pred tem zaposlen kot svetovalec rektorja Marušiča, bil je glavni tajnik UP ter pomočnik rektorja za gospodarske zadeve. To nalogo bo opravljal še naprej, saj bo kot direktor Študentskih domov zaposlen za polovični delovni čas. Prizadeval naj bi si predvsem za povečanje števila študentskih postelj. HELENA RACE


Najbolj brano