Diplomacija kot orodje za medkulturno integracijo

Brez primernega ukrepanja bi lahko bili v evrosredozemski regiji priča medkulturnemu razkolu. V tem smislu je diplomacija orodje za medkulturno integracijo, je ob današnjem odprtju letne konference Emuni v Piranu dejal njen predsednik Abdelhamid El Zoheiri. Napori v tej smeri se bodo konkretizirali z ustanovitvijo centra za bližnjevzhodne študije.

Minister Karl Erjavec je ocenil, da  potencial Emunija v preteklosti ni bil v celoti izkoriščen. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Minister Karl Erjavec je ocenil, da potencial Emunija v preteklosti ni bil v celoti izkoriščen. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PIRAN > Evrosredozemska regija se danes sooča z velikimi izzivi kot tudi s priložnostmi, je ob odprtju letne konference Evrosredozemske univerze (Emuni) na temo Diplomacija znanosti: premislek o evrosredozemskem sodelovanju poudaril Abdelhamid El Zoheiri.

Tako vedno več mladih postaja žrtev ekstremnih ideologij, soočamo se s terorističnimi napadi in valovi beguncev, ki bežijo s konfliktnih območij v Evropo. Po drugi strani pa migranti v Evropi, ki se sooča z gospodarsko krizo in iskanjem lastne identitete, niso več dobrodošli, je ugotavljal prvi mož Emunija.

Prav zato moramo najti način za dosego medkulturne integracije. “Če ne ukrepamo ob priložnostih in potencialu, ki ga imamo v tej regiji, bi lahko bili priča medkulturnemu razkolu,” opozarja El Zoheiri.

Na konferenci sodeluje 165 registriranih gostov iz 35 držav ter 27 govorcev iz 17 različnih držav in mednarodnih organizacij.

V tem smislu je diplomacija po besedah predsednika univerze zelo dobro orodje, Slovenija pa zaradi svoje lege lahko tu odigra pomembno vlogo. Jezik medkulturnega dialoga je namreč po njegovem edini, s katerim bo mogoče preseči razlike.

Kot konkreten korak v tej smeri je vodstvo Emunija podprlo zamisel o ustanovitvi centra za arabske, islamske in bližnjevhodne študije. Ustanovitev tovrstnega središča, ki bo po njegovem predstavljal koristen prispevek v borbi proti radikalizaciji in ekstremistični ideologiji, je danes podprl tudi zunanji minister Karl Erjavec. Obenem je napovedal, da bo zunanje ministrstvo na gradu Jable pri Ljubljani zagotovilo tudi prostore zanj.

Erjavec je ocenil še, da Emunijev potencial v preteklosti ni bil v celoti izkoriščen, hkrati pa ponovno izrazil zavezanost Mladike k podpori univerzi.

STA


Najbolj brano