Dijaki v Izoli odkrivajo raznolikost rastlinstva in živalstva

Od nedelje pa vse do petka 15 dijakov, starih od 14. do 18. let, v Izoli in njeni okolici odkrivajo raznolikost rastlinstva in živalstva. Delavnice vodijo asistenti in profesorji z UP Famnit ter vabljeni biologi. Z mladimi udeleženci pa se bodo družili tudi študenti študijskega programa Biodiverziteta UP Famnit.

Udeleženci biološkega raziskovalnega tabora Foto: Vir: Up Famnit
Udeleženci biološkega raziskovalnega tabora Foto: Vir: Up Famnit

IZOLA > Svoje ugotovitve in najdbe bodo dijaki postavili pod mikroskop, saj bo del tabora potekal tudi v sodobno opremljenih laboratorijih Univerzitetnega kampusa Livade.

Organizatorji tabora takole opisujejo delo, ki čaka mlade navdušence nad naravo in biologijo: “Odpravili se bomo do bližnjega kala - stoječega vodnega telesa - in spoznali življenje v njem: od žab in pupkov do ličink različnih nevretenčarjev. V okolici bomo opazovali plazilce, metulje in druge žuželke. Vzorce vode bomo odnesli v laboratorij in si jih ogledali pod mikroskopom. Na morski obali bomo poiskali ostanke organizmov, ki jih je naneslo morje. Z maskami se bomo potopili v morje in si na obali pogledali, katere živali in rastline poseljujejo morsko dno. Preizkusili bomo svoje spretnosti pri izdelovanju algarija. Podrobneje bomo spoznali tudi školjke in polže našega morja. Morda pa bomo opazili tudi kakšnega delfina. Na sprehodu med Izolo in Strunjanom bomo spoznali tipične predstavnike slovenske submediteranske flore. Kaj imajo take rastline skupnega bomo spoznavali tudi v laboratoriju, kjer bomo izdelali različne prereze rastlin in spoznavali njihovo notranjo zgradbo. In ne nazadnje – za laboratorijske navdušence si bomo ogledali genetski laboratorij. Iz koščka neznane rastline ali živali bomo izolirali DNK in se vživeli v vlogo forenzičnih detektivov. Nam bo uspelo s pomočjo DNK prepoznati, kateri vrsti pripada naš košček?”

Spletno uredništvo


Najbolj brano