Dijaki so razvijali ideje

Srednja poslovno-ekonomska šola Koper in Srednja tehniška šola Koper sta sodelovali pri projektu Javne agencije Spirit Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj. Sodelovalo je 22 ekip, ki so dodelale načrte svojih poslovnih idej, ki so jih začeli razvijati že v letu 2016.

Dijaki in dijakinje so poskušali razvijati svoje poslovne ideje. Foto: Ana Zupan
Dijaki in dijakinje so poskušali razvijati svoje poslovne ideje. Foto: Ana Zupan

KOPER > “Dijaki so pod vodstvom mentorjev, podjetnikov in izvajalcev zbirali ideje, nato so za eno pripravili poslovne modele ter jo predstavili petčlanski komisiji,” je povedala ena izmed mentoric Tanja Skok.

Koprski ekipi sta se imenovali Car finder in Power on the way. Ekipa Car finder je predstavila obesek za iskanje avtomobila na večjih parkiriščih. Zastopali so jo trije dijaki 2. a tehniške gimnazije Martin Boršič, Nik Zadel in Sven Orešnik in tri dekleta 2. a ekonomske gimnazije Nina Kokot, Gaia Persi in Ana Gabrič. Ekipa Power on the way, ki so jo sestavljali Stefani Žiber, Sara Markučič, Massimo Matijašič, Vitan Košpenda, Tim Krušvar (2. b tehniške gimnazije), Lara Nedaković in Matej Beškovnik (2. a ekonomske gimnazije) pa je predstavila računalniško torbo s prenosno baterijo za računalnik.

Mentorica Ingrid Baruca je povedala, da so se dijaki najprej udeležili start up vikendov, ko je agencija Spirit priredila tekmovanje, pa so se odločili za sodelovanje. S projektom so se ukvarjali teden dni.

Petčlanska strokovna komisija je na koncu nagradila deset najboljših ekip, ki so prejele 500 evrov za nadaljnji razvoj projekta, a se koprskim dijakom in dijakinjam v najboljšo deseterico ni uspelo uvrstiti. S projektom, v katerem je skupaj sodelovalo 1475 dijakov iz 14 srednjih in osnovnih šol, je hotela agencija spodbuditi srednje in osnovne šole k skupni organizaciji različnih aktivnosti za spodbujanje podjetnosti in ustvarjalnosti. Letos je bil izpeljan prvič, organizatorja pa si prizadevata, da bi s projektom, ki spodbuja mlade k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju, še nadaljevali.AZ


Najbolj brano