Dež na dopustu? Turisti: “Ni vse v ležanju na plaži!”

Portorož včeraj dopoldne, na predzadnji julijski dan, z deževnim vremenom in s skromnimi 20 stopinjami Celzija ni kazal nič kaj poletne podobe. Turisti so se, oboroženi z dežniki, sprehajali skozi središče mesta in si ogledovali izložbe, plaža je samevala ... A če turisti zaradi slabega vremena niso pretirano slabe volje, hotelirji vendarle z nekoliko strahu pogledujejo v nebo. Nekaj rezervacij jim je že odplaknil dež, upajo, da bo vreme avgusta bolj naklonjeno.

Družina Hlebec iz Šentruperta se ima v Izoli, kljub deževnemu vremenu, prav lepo. “Važno je, da smo skupaj,” pravijo. Foto: Petra Vidrih
Družina Hlebec iz Šentruperta se ima v Izoli, kljub deževnemu vremenu, prav lepo. “Važno je, da smo skupaj,” pravijo. Foto: Petra Vidrih

PORTOROŽ > “Ah, lepo vas prosim, zakaj le? Saj ni vse v poležavanju na plaži. Se pa sprehajamo. Tudi to je nekaj. Pomembno je, da si človek na dopustu odpočije,” nas je podučil nemški turist, ki smo ga zmotili med ležernih pohajkovanjem po Portorožu.

“Pa saj ni tako slabo. No, včeraj je resda lilo, sicer pa se vsak dan kopamo, ko ne dežuje. Morje ima prav prijetnih 25 stopinj,” je dopust opisoval oče štiričlanske družine iz okolice Ljubljane, ki se je iz Lucije, kjer dopustujejo, včeraj peš odpravila proti Piranu. “Še dobro, da ni prevroče,” se je nasmehnil.

Eni kolesarijo, drugi se sprehajajo

“V teh dneh si nikakor ne bi želela biti v koži tistih, ki jih namaka v šotorih,” sta nam zaupala zakonca Bertalanič iz Prekmurja, ki sta najela apartma v Portorožu. “Malo se sicer jeziva, ker imava že ves čas dopusta slabo vreme, ampak saj ni tako hudo,” je priznala gospa Aranka. “Ko ne dežuje, greva pa s kolesi malo naokrog. Ravnokar se odpravljava na kopanje v hotel Bernardin. Potem pa ... odvisno od vremena.”

“Malo se lovimo ... Ne vem točno, kaj bi,” je bila včeraj nekoliko obupana Zlatka Pikl iz Maribora. “Prišli smo za vsega tri dni, pa imamo že ves čas slabo vreme. Žal mi je predvsem za otroka, da se ne moreta igrati na plaži. Čeprav se mi zdi, da sem jaz bolj razočarana kot ona dva,” se je zasmejala. “Njima zagotovo ni dolgčas, saj jima je vse novo. Jaz se obremenjujem s tem, kaj bomo počeli,” je priznala in se podala v lov za kakšnim pokritim otroškim igriščem.

Sestri Greta in Mia Schuermans iz Belgije sta včeraj, kljub aprilskemu vremenu, zadovoljni zapuščali Portorož. “No, vreme sicer ni bilo idealno, a dejstvo je, da nisva za poležavanje na plaži. Raje raziskujeva deželo.” In v tednu dni, ki sta ga preživeli v Sloveniji, sta videli marsikaj, saj sta si prav vsak dan privoščili enega od izletov, ki so jih ponujali v njunem hotelu. “S katamaranom sva šli v Benetke, obiskali sva Postojnsko jamo, Piran, Trst, Rovinj, Poreč ...” sta hiteli naštevat. V Slovenijo se bosta še vrnili, sta napovedali. A Portoroža ne bosta več izbrali: “Je preveč turističen. Bolj nama je všeč Piran.”

Nad Piranom, kjer ima apartma, je navdušena tudi Barbara Koren iz Velenja: “Kljub slabemu vremenu nam niti malo ni dolgčas, saj se v Piranu poleti res veliko dogaja. Z otroki pa se radi sprehodimo tudi do Portoroža.”“Ja, na sladoled,” je pritrdil najstarejši.

Slabo vreme ni pokvarilo razpoloženja niti družini Hlebec z Dolenjske, ki letošnji dopust preživlja v Izoli. “Kopamo se sicer ne, se pa veliko sprehajamo in raziskujemo Izolo, ko pa dežuje, v apartmaju igramo karte. Pomembno je, da smo skupaj in da se imamo lepo,” pravi mama Jožica Hlebec.

Trgovci zadovoljni, hotelirji malo manj

“Iskreno povedano, nimam prav nič proti slabšemu vremenu. Ko dežuje, se turisti tudi čez dan ustavijo pri nas, saj jih plaža ne mika, običajno pa nas obiščejo le v večernih urah,” je pojasnila Anja Šprah, prodajalka v eni od trgovinic s spominki v središču Portoroža. “Ampak danes je še dobro. Ko bi videli včeraj, ko je po cesti pred hotelom Kempinski Palace po močnem nalivu drla prava reka. To je bila glavna atrakcija. Ljudje so se ustavljali in fotografirali ... Kdo pravi, da se v slabem vremenu nič ne dogaja,” se je pošalila.

Če se vreme ne bo popravilo, pa do šale kmalu ne bo portoroškim hotelirjem. Nekaj gostov je tik pred zdajci že odpovedalo rezervacije. “Ocenjujemo, da smo na ta račun izgubili med 1000 in 2000 nočitev,” pravi Janez Jager iz hotelov LifeClass. “Kljub temu bomo letošnji julij zaključili na lanskem nivoju. Kar pa je pod pričakovanji, saj smo računali, da bomo z novo ponudbo privabili več gostov kot lani,” pojasnjuje Jager. Trenutno prevladujejo Avstrijci in Nemci ter Italijani, Rusov je zaradi krize v Ukrajini nekoliko manj, sledijo pa domači gostje. “Bojimo pa se, kaj bo prinesel avgust. Zadnji teden namreč beležimo precej manj rezervacij kot običajno.”

V Hotelih Bernardin, ki so trenutno 90-odstotno zasedeni, pa v primerjavi z lani beležijo za šest odstotkov več rezervacij za avgust. Tudi oni so imeli nekaj odpovedi rezervacij zaradi slabega vremena, po večini pa gosti skušajo rezervacije prestaviti za nekaj dni, pojasnjuje Urška Kolar. Struktura gostov je podobna lanski: prevladujejo domači gosti, sledijo pa jim avstrijski ter italijanski.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano